Site icon Bytabil.net

MC-försäkring under vinterhalvåret – eller inte?

mc-vinter_750

När den första snön kommer är det dags att ställa in motorcykeln i garaget och låta den stå till snö och is är borta från vägarna igen. Många väljer då även att ställa av den vilket gör att kostnader för skatt och försäkring minskar. Om så sker går det att komplettera med en s.k. garageförsäkring för att motorcykeln ska vara försäkrad under förvaringstiden. Försäkringsbolagen ger flera olika alternativ och för MC-ägaren gäller det att se över alternativen.

Att man inte ska köra motorcykel på vinterväglag håller de allra flesta MC-ägaren med om. När säsongen är slut ställs motorcyklarna undan för att sedan kunna tas fram när värmen äntligen har kommit tillbaka och de torra vägarna är ”MC-vänliga”.

Om motorcykeln ska vara avställd eller inte samt vilket försäkringsskydd som man bör ha under vintermånaderna finns det däremot flera olika åsikter om.

Oförsäkrad, Garageförsäkrad eller helårsförsäkring?

De som enbart har trafikförsäkring ställer vanligtvis av motorcykeln under vintermånaderna. Den blir då helt oförsäkrad under denna tid eftersom trafikförsäkringen slutar att gälla på avställda fordon. Men eftersom trafikförsäkringen aldrig ger någon ersättning för ex. skadegörelse, brand eller stöld gör det inte någon skillnad.

De som vill ha sin motorcykel försäkrad även i garaget (stöld, brand, skadegörelse) kan välja en garageförsäkring. Motorcykeln är avställd och får därmed inte köras. Men försäkringen täcker för skador som kan uppkomma när den står i ett garage. Det gör att försäkringen blir billigare eftersom vissa delar av försäkringsskyddet i en ”helförsäkring” inte behöver användas.

Då försäkringsbolagen har en automatisk kontroll mot Transportstyrelsen finns möjlighet till försäkring som automatiskt övergår till garageförsäkring när fordonet ställs av. Därmed minskar kostnaden för försäkring och skatt automatiskt vid avställning. Så fort man vill köra igen måste däremot fordonet ställas på.

Eftersom det från den 1:a januari 2015 är gratis att ställa på ett fordon tillkommer det inte några extra kostnader för denna lösning.

Samtidigt begränsar valet med garageförsäkring möjligheten att ta fram motorcykeln någon enstaka dag på vårkanten. Kanske är det torr och fin barmark några dagar i februari och sedan snö och is i en hel månad igen. Den som vill åka måste därmed ställa på/ställa av/ställa på osv.

Svedea, som är ett av de försäkringsbolagen som specialiserat sig mot just Mc försäkring, har skapat en lösning där motorcykeln är helförsäkrad året runt. De väljer istället att sänka premien rejält under vintern vilket därmed kan locka motorcyklisterna att ha full försäkring och större flexibilitet hela året. Därmed kan de ta ut och köra när som helst under året och behöver inte bry sig i ställa av/på motorcykeln.

Vintern avgör priset

I och med att vintersäsongen kan bli olika lång skapar detta en situation då olika försäkringslösningar kan vara billigast beroende på vintersäsongens längd. Ett försäkringsbolag kan ha en något dyrare helförsäkring men billigare garageförsäkring. Ju längre vintersäsongen blir desto billigare total årskostnad blir det för försäkringen.

Samtidigt finns det försäkringar som ger totalt skydd året runt och ger föraren något större flexibilitet. Man får ställa priserna mot varandra utifrån förväntad längd på vintern – samt hur mycket man uppskattar en större flexibilitet.

Detta inlägg är ett samarbete
Exit mobile version