Site icon Bytabil.net

Många bilägare vill ha kontrollen över bilen själv

Allt mer avancerad teknik tillförs i bilarna. Målet med detta är bland annat att förhindra olyckor och minska effekterna när olyckorna väl sker. Tekniken börjar nu bli så avancerad att den kan arbeta själv och utelämna föraren från beslut. Bilen kan bromsa med automatik och även i vissa fall när väglinjerna är synliga kan bilen styras så denna följer vägens framfart vid inbromsning. I slutändan i denna teknikutveckling så kommer vi fram till helt självkörande bilar, vilka redan nu testkörs för fullt.

Autobroms exempelbild

Det finns dock de som inte riktigt gillar denna utveckling då de inte tycker om att utelämnas som förare och ogillar att inte ha full kontroll över bilen själv. Dessa börjar nu ta ton i diverse insändare och uttrycka sin frustration. Vissa säger att de kör bättre och säkrare själva. Vissa är intresserade av att kunna sladda och leka med bilen och tycker inte om när de förhindras till detta.

Jag gjorde en undersökning på bytabil.net där läsare fick rösta om huruvida Antisladdsystem ska vara obligatoriskt eller inte. I de flesta bilar är dessa system obligatoriska idag, de kan sättas ur spel men oftast så kopplas de in igen när bilens hjul spunnit en stund.

Som alternativ till detta så la jag till valet ”Stänga av antisladdsystemet permanent”, detta skulle då ge 100% kontroll till föraren så länge denne inte självmant aktiverar antispinnsystemet igen. Ett sista val var att förbjuda systemet helt, kanske lite onödigt och de som röstat på detta har troligen mer gjort det som en kul grej. Lite skoj i undersökningen kan man få bidra till 🙂

Resultatet var dock lite överraskande: (Deltagare: 122 personer)

Är det då så många som tycker att de kör bättre själva och är bättre på att häva sladd? Kanske inte, men det är nog fler än man vill tro. I denna kategori finns troligen även de som då och då vill leka med bilen i kontrollerade situationer. Dessutom kan det vara så att vissa inte tänkt på att alla bilars antispinn kan stängas av, om än dock kortvarigt. De kanske inte har tänkt på ordet permanent som alternativet att man då alltid kör utan antispinn. Undersökningen kunde alltså varit mer detaljerad för att undvika missförstånd avseende alternativen. Mycket pekar ändå på att allt för många anser att de är så bra förare att denna teknik inte behövs, detta är lite skrämmande tycker jag.

(Uppdaterat: Justering, det stod tidigare Antispinn på vissa ställen i artikeln, det ska vara Antisladd vilket nu är justerat och var också så formulerat i undersökningen som ligger som grund)

Exit mobile version