Site icon Bytabil.net

Långkörning med Dacia Logan 2014

Byta bil till Dacia Logan?

Dacia Logan har nu fått sig en rejäl provkörning under 4 timmars körning igår. Ja, nu har Logan fått bekänna färg och någon långfärdsbil är det inte i första hand, men det finns ljusa stunder.

På motorvägen i högre hastigheter är Dacia Logan bullrig, på vår svenska, elaka och grova asfalt blir bilen nästan olidligt bullrig. Det är svårt att föra samtal i normal ton, speciellt mellan fram och baksätespassagerare. Att köra på motorväg i flera timmar i sträck blir besvärande och bullret gör långa resor jobbiga, det monotona dånet från motorvägen blir tröttsamt efter ungefär en timme. Kortare resor kan man stå ut med, längre resor bör varvas med extra pauser längs vägen.

Ljuspunkt 1: Det som överraskar positivt är den lilla 3-cylindriga motorn på blygsamma 90 hästkrafter. Först tyckte jag inte att den hade kraft alls när jag gasade, speciellt inte på motorvägen. Men efter att ha kört ett tag så inser jag att bilen ändå går bättre än man tror. 5:ans växel på motorvägen är faktiskt inte helt död som man skulle kunna tro. Det är inga problem att köra förbi andra bilar på motorvägen, 90-120 km/h i acceleration fungerar helt okej, även med fyra vuxna och ett barn i bilen. Något kraftmonster är givetvis inte Dacia Logan 0.9 TCe och det finns massor med bilar som är kraftfullare än denna bil. Omkörning på landsväg i mötande körfält bör undvikas helt eller enbart utföras när mycket långsamma fordon ska köras om.

Armstödet i dörren är enbart av plast och har inget mjukt underlag där man lägger armen. Vid långkörning känns det snart i armen och stödet upplevs inte som bekvämt. Dacia Logan har, precis som övriga Daciamodeller ett kort avstånd till väggen avseende vänsterfotens viloläge. I Logan kan man inte sträcka ut vänsterbenet fullt som hos de flesta andra bilmodeller. Jag vet inte riktigt varför Dacia gör så. I Dacias bilar Duster, Lodgy och Sandero Stepway sitter man högre upp och detta är inget problem i dessa bilar. I Logan så funkar det dock inte alls och jag blir efter en timmas körning besvärad av att inte kunna sträcka ut vänsterbenet tillräckligt. Dacia Logan som jag har provkört är utrustad med armstöd på höger sida, detta är bra men har endast en symboliskt mjuk stoppning. Armstödet på höger sida är i alla fall bättre att ha än att vara utan. Sittkomforten i förarstolen är inte heller riktigt övertygande. Sittdynan är lite väl kort i framkant men det egentliga problemet är att man efter en längre tids körning känner att framstolarna inte riktigt får till komforten tillräckligt bra. När man stiger ut ur bilen efter två timmars körning så känns det i kropp och rygg, vilket även frun som satt bredvid intygade. Framstolarna är långt ifrån Volvoklass.

Ljuspunkt 2: Baksätespassagerarna tyckte att de satt bra och rymligt under resan, de intygade dock att bullret var i högsta laget när vi kommit fram.

Dacia Logan är en bil för den som vill ha en bruksbil med bra utrymmen och lastförmåga till ett lågt pris. Den som åker mycket och långt samt vill ha en tyst och bekväm bil bör välja en annan bil. Prisvärd och rymlig är Dacia Logan verkligen och något jag fortfarande skriver under på, motorn överraskar dessutom positivt men en långfärdsbil är den som sagt inte.

Slutrapport finns att läsa här

Armstöden är bra att ha, men hårda under långa resor
Exit mobile version