Site icon Bytabil.net

Ladda två bilar samtidigt: Dubbla uttag eller dubbla laddboxar?

Elbilar har blivit allt vanligare på senare tid och alternativen för laddning har blivit allt fler. Ett problem som då uppstått, särskilt för den större familjen, är hur man ska gå tillväga för att ladda två bilar samtidigt. Vad blir den optimala lösningen för familjen som behöver ladda dubbelt upp? Denna artikel redogör för tillgängliga alternativ i dagsläget.

Hur ser dina behov ut?

Den bästa lösningen på problemet med två bilar som behöver laddas beror förstås på dig och din situation. Det är därför viktigt att du reder ut hur dina behov ser ut innan du bestämmer dig för en laddbox.

Att ladda en elbil tar vanligtvis inte längre än åtta timmar, och laddningen kan därefter räcka i upp till en veckas körning. För familjen som endast använder bilarna till vardagspendeln kan det därmed räcka att helt enkelt alternera de dagar ni laddar bilarna. 

För dig som äger en laddhybrid eller två blir behovet av dubbel laddning ännu lägre. En laddhybrid har nämligen en lägre kapacitet på det interna batteriet, vilket innebär lägre tid till laddning. Det gör det mycket enklare att alternera bilen som laddar vid behov.

Men ibland kan det förstås bli besvärligt, och det är lätt hänt att schemat faller isär och att en bil plötsligt inte har tillräcklig laddning i en nödsituation.

Om du ofta kör väldigt långa sträckor, eller om du helt enkelt vill slippa besväret att följa ett schema och flytta på bilen varje gång den ena bilen har lägre laddning än den andra, kan dubbel laddning vara rentav nödvändigt. Hur gör du då? 

Du behöver förstås en lämplig laddbox, eftersom det ej rekommenderas att du laddar bilen hemma via eluttag. De alternativ som finns är en laddbox med dubbelt uttag, alternativt två separata laddboxar med ett uttag vardera. Alternativet som passar just dig bäst beror en del på din budget.

Laddbox med dubbelt uttag

Det finns flera alternativ att välja bland för dig som vill införskaffa en laddbox med dubbelt uttag. Bland de bästa är Charge Amps Aura, Garo Twin och Chargestorm Connected 2. Dessa laddboxar erbjuder dig suverän funktionalitet, samt möjlighet till dubbel laddning, men detta till ett något högre pris. Prislappen på laddboxar med dubbelt uttag kan nämligen vara över dubbelt så hög som priset för en vanlig laddbox. 

För dig med en något striktare budget kan det alltså vara mer fördelaktigt ekonomiskt att köpa två laddboxar av samma tillverkare av standardtyp. Samtidigt är det ofta smidigare att ha en dedikerad laddbox som sköter laddningen för båda bilar, trots det högre priset. Bägge val innebär alltså en kompromiss, och det är din egen situation som avgör vad som blir bäst.

Två laddboxar

För dig som behöver ladda två bilar samtidigt, men som vill spara pengar på detta om möjligt, kan det vara rekommenderat att införskaffa två separata laddboxar (men av samma tillverkare) för laddningen. Beroende på hur ditt garage, eller annan parkeringsplats, ser ut kan detta dessutom vara en mer elegant lösning. Du slipper nämligen en längre kabel som hänger över ena bilen, och kan parkera bilarna mer fritt som resultat.

Antalet val blir dessutom långt fler om du väljer att köpa två separata laddboxar. Laddboxarna behöver nämligen inte vara av samma typ, och kan därmed uppfylla olika funktioner. Laddboxar med dubbla uttag är dessutom väldigt få till antalet på marknaden idag, vilket begränsar dina val ytterligare. Med två olika laddboxar har du ett större utbud av produkter att välja bland, vilket gör det mycket enklare att hitta ett alternativ som passar just dig och dina bilar.

Sammanfattning

För familjen med två elbilar behövs en lösning för att ladda bägge ock på ett smart och smidigt sätt. Det finns två sätt att åstadkomma detta på: laddbox med dubbelt uttag, eller två separata laddboxar. Det alternativ som passar bäst beror en del på dina behov och din budget. Med två laddboxar kan det bli billigare, och dessutom mer flexibelt. Men en laddbox med dubbelt uttag erbjuder dig en allt-i-ett lösning som kan matcha alla dina behov. Lycka till med köpet!

Exit mobile version