Site icon Bytabil.net

Ladda elbilen

Hur är det med laddning av elbilen?

Att ladda elbilen kan göras på lite olika sätt och platser. Det vanligaste är hemma eller på arbetsplatsen. Men vilken effekt du kan ladda beror på den elektriska kapaciteten som finns på platsen vilken ofta är begränsad. Ett vanligt eluttag hemma ligger ofta på 10A säkring vilket ger cirka 2300 watt då det är ett 1-fas uttag. Dessutom så delas elen med övriga uttag i hemmet som är kopplade till samma säkring. Därför installerar man ofta laddboxar, dessa håller koll på laddningen och kan kompletteras med styrning från elskåpet som då samarbetar och reglerar bilens laddning beroende på hur elen i huset används. När man installerar laddningsbox så kopplas denna också direkt till elskåpet och beroende på huvudsäkringen till huset så kan man få tillgång till 3-fas och högre laddningsström.

Ju flera faser och ju högre ström man kan koppla till bilen desto snabbare går det att ladda bilen, samt med smarta styrsystem kan man maxa laddningsströmmen med hänsyn till övrig elanvändning i huset utan att säkringarna slår ifrån. Det finns en standardkontakt inom EU som kallas Type2 och det är ett krav att nya elbilar ska ha stöd för denna laddning. När det sen gäller snabbladdning så finns det några olika system.

Laddning hemma 3,7 kW – 11 kW

I en vanligt villa har man ofta 400V 3-fas system och huvudsäkring på 25A per fas. Sen säkrar man ner dem i grupper och då är det 16A och 10A som är det vanliga. Skulle all el gå till bilens laddning så skulle det teoretiskt kunna ge ca 17 kW laddningseffekt. Det vanliga är dock att man säkrar billaddaren till 16A/fas vilket då ger 11kW laddning i 3-fas system eller 3,7 kW om bara 1 fas nyttjas. Har man en bil med 50 kW batteri tar det då ca 4-13h att ladda bilen.

Högkapacitetsladdning upp till 22 kW

Många laddare i offentlig miljö har tillgång till 32A 3-fas. Dessa kan ge 22kW laddning vilket man också kan se i många parkeringshus och andra platser där man kan stanna till för att handla. Här tar laddningen mellan 2-9 timmar.

Snabbladdare 50 kW

Snabbladdare brukar man kalla de laddstationer som levererar 50 kW. Dessa hittas ofta på bensinstationer. Det är här som också de olika laddningstyperna kommer in i bilden. Den finns olika system att snabbladda bilen som är märkesberoende. Här tar det runt 1 timme att ladda bilen. Här styr ofta bilens system ner effekten efter att bilens batteri har laddats till 80% och därefter tar det lite längre tid att ladda vidare upp till 100%

Supersnabbladdare

Här sker det idag en intensiv utvecklig och Tesla var tidiga att erbjuda 150 kW laddning till sina bilar men det finns nu system som kan ladda 300 kW. Höre effekter är under utveckling. Vid samma station där det finns flera laddare så kan dessa vara beroende på varandra och hur många som laddar sina bilar samtidigt. Det beror på att vid så höga strömmar så finns det begränsning på kapaciteten till hela stationen. Det är också så att bilarna inte kan ladda med så hög effekt hela tiden från start till fullt.

Flertalet elbilar har också begränsad maximal laddeffekt och det är då inte alltid möjlig att få ut lika hög effekt som stationen kan leverera. Detta är något många glömmer bort att titta på vid köp av elbil. Så glöm inte kolla på detta om du vill ladda bilen extra snabbt. Speciellt äldre elbilar har begränsningar på max laddeffekt och de börjar nu komma ut i större omfattning på begagnatmarknaden.

Källa: OK på väg, januari 2022

Exit mobile version