Volkswagen kamkedjeproblem, risk vid begagnatköp
Köp av begagnad Volkswagen bil, några kända risker är vissa av Volkswagens motorer med kamkedja. Dessa bilar börjar nu övergå till att framför allt köpas och säljas på begagnat marknaden. Vilka av Volkswagens bilar omfattas då av denna risk och hur undviker man problemen med Volkswagens kamkedjor?
De Volkswagenmotorer som har ökad risk för haveri med kamkedja är 1.2 TSI och 1.4 TSI. Dessa motorer har bland annat så kallad Long Service intervall på 3000 mil eller 2 år mellan servicetillfällena, precis som många andra bilar också har. Problemet med Volkswagens kamkedjor är att de kan sträcka sig om de inte får rätt smörjning, sträcker sig kamkedjan så finns stor risk för att den kuggar över vilket gör att ventilerna i motorn krockar med cylindrarna och då är det ett totalt motorhaveri. Åtgärden är motorbyte vilket är enormt dyrt, för enbegagnad bil är det inte troligt att det är lönsamt om man inte kan köra hela jobbet själv. Vilket få kan.
Så har du en Volkswagen med 1.2 TSi eller 1.4 TSI eller funderar på att köpa en sådan bil. Tänka på att serva bilen i god tid, mycket god tid innan 3000 mil eller 2 år intervall. Det finns även rapporter på att haverier skett innan serviceintervallerna, så kanske till och med överväga 1500 mils intervall istället.
Idag har Volkswagen gått över till kamrem istället hos de nyare motorerna, jo precis, normalt brukar det vara tvärtom att kamkedjor är ett säkrare val som håller hela bilens livslängd men just här har man bevisat att materialkvalitén inte håller och för att bli av med ryktet får man alltså gå tillbaka till kamrem.
Vill du läsa mer så har Motormännen en artikel om Volkswagens problem med kamkedjehavierier
Volkswagen har varit lite återhållsamma med att ställa upp med att hjälpa bilägarna som har dessa motorer där nybilsgarantin gått ut, det är ju många bilar på marknaden och enorma kostnader. De har ställt upp ibland, men många gånger inte. Nu börjar desa bilar bli allt äldre och bilägarna lär på stå för detta själva. Att tänka på är om bilen är helförsökrad och om det finns motorskadeförsäkring kvar som omfattar bilen, dessa varierar i tid och miltal. Det brukar ligga på ca 10 år och mellan 10 000 – 15 000 milsintervall när motorskadeförsäkringen upphör.
Ytterligare kända risker är vissa av Volkswagens DSG automatväxellådor, det finns mycket information på nätet kring dessa och vilka som är mer riskabla att köpa.