Site icon Bytabil.net

Köpa begagnad Renault Megane III – Bra rostskydd

Renault Megane är en bil i mellanklassen storleksmässigt. Den tredje generationen kom 2009 och kallas passande för Megane III. Renault Megane III är den version som säljs i skrivande stund, till hösten 2015 så kommer dock generation 4 av Renault Megane. De vanligaste varianterna är halvkombi och kombi, kallad Sport Tourer. Kombimodellen har utöver ett större lastutrymme även något bättre benutrymme för baksätespassagerarna. Två facelifts har genomförts, en mer omfattande 2012 och en lite mindre 2014. Många av bilarna har sålts med 5 års garanti vilket följer bilen även vid ägarbyte.

Renault Megane III har sålts med flertalet motoralternativ genom åren. E85 motorn (Etanol) är extra lågt värderad. De flesta motorerna har kamrem som ska bytas enligt angivet intervall, dock så är tidsintervallet relativt låg då det vanligen ligger på 5-6 år. De senaste motorerna har dock kamkedja som inte ska behövas bytas under bilens livslängd, exempel på dessa motorer är: 1,2 TCe (Bensin) och 1,6 dCi (Diesel).

Renaults dieselmotorer 1,5 dCi samt 1,6 dCi är välkända för att vara bränslesnåla. 1,5 dCi som är av en äldre motorgeneration brölar och låter dock mer än den nyare 1,6 dCi.

Renault Megane är generellt något bullrig inne i kupén. Rostskyddet är dock i absolut toppklass, en Renault Megane generation III rostar inte i första taget. Förarmiljön är generellt okej även om det finns ännu bättre bilar. Exempelvis sitter man lågt samt att förarstolen är något kort i framkant. Långkörning på över 1 timma kan behöva en extra paus med bensträckare.

Lastutrymmet är riktigt bra för den som köpt kombimodellen. Småförvaring inne i bilen är sparsamt men det finns en praktisk låda under armstödet mellan framstolarna.

Renault Megane har en bra körkänsla och fjädring även om den inte är i BMW klass.

Krockskyddet var först 5 av 5 stjärnor, i den senaste krocktesten fick Renault Megane sänkt krockbetyg då kraven ökat. Exempelvis finns inte autobroms att få till Renault Megane generation tre.

Renault Meganes styrka är bränslesnåla motorer och bra med utrymme till ett konkurrenskraftigt pris. Renault Megane ger mycket bil för pengarna.

Kvalitén hos Renault har generellt blivit bättre genom åren. Speciellt efter att Renault etablerade en egen organisation i Sverige. Då började man arbeta med problem som exempelvis orsakas av vårt slaskiga och blaskiga klimat i norden. Vid första besiktningen efter 3 år har Megane inte gjort så bra ifrån sig, ett tag var det mer än 100% anmärkningar på Megane. Det innebär att i genomsnitt hade varje Megane över en anmärkning per bil. Ca: hälften var dock ägarrelaterade och kunde undvikits. Megane har exempelvis ingen indikation ifall en lampa går sönder. Del lönar sig att kolla lamporna innan första besiktningen. Då Renault Megane är en billig bil med snål dieselmotor så är den extra lönsam för de som kör många mil per år. Detta innebär högre risk för slitna bromsar och skivor vid första besiktningen, vilket inte alla tänker på. Det finns dock statistik på problemfrihet som Auto Motor & Sport har tagit fram genom att fråga bilägare, denna statistik påvisar att Renault de senaste åren höjt sin kvalité avsevärt.

Långtest av Renault Megane III kombi

Bytabil.net gör för närvarande en långtest på Renault Megane kombi sedan 2013 då bilen köptes som ny. Hittills har inte något fel inträffat som behövt åtgärdas. Det som hänt är att radion tappat minnet för kanalerna en gång utan anledning, efter ny sökning så har felet inte inträffat igen. En dörrknapp för handsfreesystemet (tillval) krånglade lite vid ett tillfälle, efter bilen stått i varmgarage några dagar så upphörde problemet helt. När bilen stått en vecka och rejält med snö fallit samt att töväder uppstått så slutade kupéfläkten att fungera. Följden blev att framrutan immade igen och utan fläkt tog det ca: 30 minuter innan bilen var något körbar. Resan därefter gjordes med öppen sidoruta i en redan iskall bil. Fläktanläggningen slogs av för att inte riskera onödig påfrestan. Då och då provstartades fläkten igen under körning. Efter ca: 30 minuters körning på motorväg så gick det att starta fläkten igen och värme strömmade in i kupén. Troligen hade fukt bildats vid tövädret som sedan frusit till is igen och så vidare, detta hindrade fläkten från att starta. När motorn blev varm så spreds detta till slut vidare till fläkten vars isspärr släppte, detta är dock bara en gissning. Har man panoramaglastak så kan det ibland knarra lite speciellt några utetemperaturen faller snabbt från plusgrader till minusgrader. Detta beror på att taket är öppningsbart vilket gör att det finns rörliga delar. Även bilar som kostar över 600 000 kronor kan ha lite oljud när de har öppningsbara tak. Fördelen är dock givetvis nöjet att kunna öppna taket på sommaren. I långtestbilen så har knarren dock endast varit temporära vid enskilda tillfällen, speciellt när temperaturen fallit från plusgrader till minusgrader och materialen inte ännu hunnit anpassa sig.

Brister upptagna i ViBilägare nr 3 2015:

Renault Megane III har haft brister med elfönsterhissar, ljusautomatik, startkortet (nyckeln) och soltakets funktion. Problem med avgasrening och OBD-systemet förekommer. Enligt Länsförsäkringars maskinskaderapport (maskinskadeförsäkring) så har Renault Megane mer motorskador än genomsnittet, relaterat till rem/kedja. Glapp i styrleder och spindelleder förekommer. Andrahandsvärdet ligger under konkurrenternas och kombimodellen är mer eftertraktad än övriga varanter. ViVilägare belyser även det mycket goda rostskyddet hos Renault Megane.

 

Exit mobile version