Site icon Bytabil.net

Köpa begagnad Peugeot – Fel och svagheter

Begagnad Peugot – Dåligt och problem?

Vågar man köpa en begagnad Peugeot? Funderar du på att köpa en begagnad Peugeot och undrar vad det finns för dåligt med dem? Alla begagnade bilar har risk för fel, Peugeot som andra bilar. Det finns några saker att ha koll på när man funderar på att köpa en begagnad Peugeot. Här är några dåliga saker som bilar från Peugeot ofta har problem med.

Problemen avser bilar som drabbats av motorskador och som är 2 till 8 år gamla, räknat från 2020 vilket blir årsmodeller 2012 – 2018, högsta milantal är 12 000 mil.

Bränslesystemet, här är det främst bränslespridarna hos Peugeots motorer som inte fungerar bra. Detta gäller 1.6 liters dieselmotorer. Peugeot är stora på dieselmotorer men avseende bränslespridarna har de problem. 1.6 liters dieselmotorerna från Peogeot finns även hos andra bilmärken, och de dyker också upp i statistiken avseende mer fel än andra bilar.

Kamdrivning. Det är inte kul om kamremmen går sönder, detta orsakar ofta stora reparationer och inte sällan byte av hela motorn. Även avseende kamdrivning har Peugeots 1.6 liters dieselmotor problem. Problem med kamdrivning drabbar annars oftast bensinmotorer men Peugeots 1.6 dieselmotor är ett undantag.

Personligen har jag en bekant som har en äldre Peugeot som av den anledningen inte omfattades av maskinskadeförsäkringen och fick problem med just bränslespridarna, slutkostnaden att fixa detta blev hög. Risken ökar extra med bilens ålder när gäller konstruktionssvagheter.

Klimatanläggning, AC och kondensorproblem är vanligaste strulet hos Peugeot avseende detta. Här ligger Peugeot ganska dåligt till på plats nummer 5 från sämst.

Positivt, jo det finns, växellådorna och drivningen håller bättre än de flesta bilmärken. Elektroniken, där ligger Peugeot som genomsnittsbilen.

Så hur stor är risken? När det gäller vanligaste felet, bränslespridarna så ligger Peugeots 1.6 liters diselmotor sämst i listan jämte andra bilmärken vilket är 0,6 bilar av 100 som drabbas av detta, alltså mindre än 1 procent. Totalt sett så drabbas 2,5 av 100 Peugeot bilar som är mellan 2 och 8 år gamla av maskinskada. Så 2,5% av Peugeots bilar får maskinskador, det kan tyckas inte så farligt men inte så roligt för dem som drabbas då dessa skador ofta är dyrare skador att reparera. Därför, ha alltid helförsäkring som inkluderar maskinskada om möjligt. De flesta av Peugeotbilarna kommer alltså inte ha allvarligare problem inom den aktuella tidsperioden på upp till 8 år, men för att minska risken kolla lite extra på de nämnda delarna och kanske välj en annan motor än 1.6 liters dieseln.

Källa: Länsförsäkringars maskinskade rapport 2020. Statistiken är för de skador som behandlats av försäkringsbolaget, alltså Peugeot bilar mellan 2-8 år gamla och som gått max 12 000 mil. Bilar som gått längre löper större risk att drabbas, om de inte redan gjort det och reparerats vilket är svårt att få reda på som begagnatköpare.

Du kan läsa mer om problem med begagnade bilar här och ta del av hela rapporten

Exit mobile version