Site icon Bytabil.net

Köpa begagnad laddhybridbil

Begagnad laddhybridbil, är det ett bra bilköp? Bilmarknaden förändras snabbt just nu. Fokus på elbilar gör att laddhybridbilen glöms bort lite grann. Laddhybrider har inte så lång körsträcka på batteri vilket ses som en svaghet av vissa, men är det verkligen det? Tidigare var dessa bilar svindyra men nu börjar det att gå att hitta begagnade laddhybrider på marknaden.

En detalj att tänka på är att ska använda batterikörningen ofta, exempelvis för daglig arbetspendling. Hela sträckan bör då kunna köras enbart på batteri. Andledningen är att när bilen övergår att köras med vanliga bensinmotorn så orsakar batteriet en onödig dövikt som beroende på dess storlek är av betydelse. Orkar du inte ladda dagligen eller vet att du kör mest på bensinmotorn i slutändan så är det sannolikt bättre att köpa en vanlig variant som bara går på bensin istället. Exakt hur mycket batteriet påverkar är svårt att säga och beror på bilmodell, körstil m.m.

Nu när det börjar dyka upp mer och mer laddhybrider på marknaden som har några år på nacken så går priserna på dessa ner. Det kan då bli ett intressant val för dig som arbetspendlar inom batteriets räckvidd och kan ladda både hemma samt på jobbet. Men ta fram miniräknaren först och jämför mellanskillnaden jämte att köpa motsvarande bil utan batteridrivning.

Idag börjar prisbilden hos bilhandlarna för laddhybrider, eller plug-in hybrider som de även kallas från drygt 130 000 kronor. Dessa bilmodeller är då ca 10 år gamla, ja det har faktiskt gått så många år sedan de första laddhybriderna började komma ut på marknaden. Mitsubishi outlander, Toyota prius samt Opel Amprea är några av de bilmodeller som kom tidigt som laddhybrider. Beäknad körsträcka kan skilja en hel del och några av de tidiga modellerna har väligt kort räckvidd på el som exempelvis de tidiga Toyotamodellerna, så glöm inte kolla det. Batteriet kan ha påverkats under åren med kortare räckvidd idag än från början.

Förväxla inte laddhybrid med vanlig hybrid, laddhybriden har ett större batteri där bilen kan köras en längre sträcka embart på el samt att den laddas via externt eluttag. I vanlig Hybridbil så arbetar batteri samt motor tillsammans och den laddas inte heller från externt eluttag. De vanliga hybridbilarna utan plug-in laddning har lägre utsläpp som huvudsakligt mål och förbrukningsmässigt hamnar de ofta ungefär lika som en dieselbil.

Exit mobile version