Site icon Bytabil.net

Kias krav för 7-årig garanti fastställt av domstol som olagligt

Marknadsdomstolen fastslår att Kia inte får tvinga kunderna till märkesverkstäderna för att deras sjuåriga garanti ska gälla. Man ger också ett viteshot på 5 miljoner kronor om Kia fortsätter att ha dessa krav på deras kunder. Det är Sveriges Bildelsgrossisters Förening som stämt Kia för konkurrensbrott och de verkar nu ha vunnit målet. Läs mer hos DN.

Kia verkar också ha rättat sig efter utslaget för det står på deras hemsida att garantin nu gäller vid utförd service hos alla verkstäder under förutsättning att servicen gjorts på fackmannamässigt sätt enligt Kias serviceprogram. Reservdelar måste hålla samma klass som Kias orginaldelar. Höga krav ställs på att verkstaden dokumenterar allt rätt i ett serviceprotokoll, inklusive eventuell delar och material som använts. Detta måste kunna tillhandahållas under hela garantitiden. Serviceverkstaden måste också uppdatera till senast gällande mjukvara för bilen vid servicetillfället. Läs mer här.

Jag ser det som att konsumenten vinner på detta som får större valmöjlighet till verkstad. Kia förlorar säkert på det ekonomiskt, till en viss del i alla fall. Kia kan även vinna några nya kunder som velat köpa en Kia bil men inte har nära till en Kia verkstad.

Så nu kan du byta bil till Kia även om du vill anlita annan verkstad än märkesverkstaden, på nått känns det som att det egentligen borde vara en självklarhet.

Exit mobile version