Site icon Bytabil.net

Kia Sportage 2012

Jag har varit och kollat på Kias nya version av Sportage. Då jag är där i samband med att de öppnar så möter jag en säljare direkt som gärna lägger några goda ord för Kias modeller. Det roligaste var när han sa att Kia är det enda bilmärke i Sverige som erbjuder 7 års garanti, då står han ca: 4 meter ifrån en jätteskylt för Mitsubishi där det står att de ger 8 års garanti. Ha ha, det var lite kul. Men han hade ju inte fel, ingen annan erbjuder just 7 års garanti men det är också bilsäljare i ett ”nötskal”. Nu är det förstås så att det är just Kias 7 åriga garanti som gör bilmärket intressant.

Kia är experter på att haka på trender, de spanar in de ledande märkenas design och gör sina bilar i samma stil fast med lite egen touch. Detta vinner de nog mycket på för de känns mycket fräscha i designen.

Vi provsitter bilen, fram och bak samt ”sparkar lite däck”.

Förarplatsen: Känns helt OK, man sitter lite högre upp vilket ger en översiktskänsla. Instrumenten är OK, mittpanelen lite ”Disco varning”, dvs lite utsvävad blänkande design a la Fords senaste modeller men inte så det blir ett problem.

Baksätet: Känns helt OK att sitta i.

Bakluckan: Lagom. Inte som en stor kombi men i mellanklass.

Prisbilden: Man får enligt listpris en 1,7diesel 2WD med komfortpaket (Vilket är ett MÅSTE) för ca: 220.000:- för ett okänt märke är det kanske något högt men det är just där den 7 åriga garantin går in och gör det värt pengarna. Vill man ha 4-hjulsdrift får man välja 2.0 dieseln och då drar priset iväg till runt 250.000:- vilket är en hel del, men i 4WD-klassen fortfarande lågt.

Något som lustigt nog inte verkar ingå är färddator, kan köpas till dock. Larm vet jag inte hur det är med, det står inget som jag sett om larm alls. Lite lustigt också är att på Kias hemsida så erbjuds varningstriangel för 119:- som tillbehör. Varningstriangel ska alla bilar mig veterligen vara utrustade med enligt lag, något som bilprovningen i alla fall förr kollade.

Jag ångrar att jag inte bad att få ta en provtur av Kia Sportage och köra upp till 110kH, En del säger att Kias modeller är lite bullriga. Om då provturen skulle falla mig i smaken så är Sportage en modell jag skulle kunna tänka mig att byta bil till.

Rostregistret:
Kia Sportage testad 2010, betyg: 3 (Skala: 1- 5)

Exit mobile version