Site icon Bytabil.net

Kia övergår till enbart eldrivna bilar inom kort

Kias kommer snart enbart sälja eldrivna bilar

Kias nästkommande generation bilplattform utvecklas med eldrift från grunden. Därefter kommer alla Kias bilar framöver att ha eldrift och målet är inte heller långt borta. Inom 3 år räknar man med att alla bilarna är minst av typen plug-in hybrider och några år siktar man på att alla deras bilar ska vara 100% eldrivna.

För att öka sin attraktivitet ännu mer inom elbilar så utvecklar Kia just nu en eldriven supersportbil som gör 0-100 km/h på under 3 sekunder. Tesla verkar få tuffare konkurrens framöver alltså. Men det är inte bara Kia som lanserar eldrivna sportbilar, Volvobaserade Polstar med flera är med på tåget också.

Kia har dessutom investerat och köpt företaget Ionity som utvecklar infrastruktur för snabbladdning. Allt för att säkerställa att övergången till eldrift ska bli så bra som möjligt.

Bakgrunden till att Kia och de flesta andra biltällverkare nu snabbt ställer om sig är de tuffare klimatmålen som kommer, och det är inte bara för Sverige för vår marknad är inte så stor.

Andra branscher som också ställer om sig för fullt är de som säljer produkter med kylmedier så som kylskåp, värmepumpar, AC-anläggningar med mera. Klimatmålen som många trodde bara var snack för några år sedan verkar alltså nu träda in på allvar så pass att stora industrier nu anpassar produkterna som säljs. Dessutom så har många företag redan inför egna miljöpolicies som sätter krav på vilka tjänstebilar som köps, till viss del via politikernas skattesystem men även för att flera vill ha en bra miljöimage.

Nästa steg är skatterna på nyinköpta bilar som blir allt tuffare mot bilar med högre utsläpp. Bonus malus har redan blivit tuffare en gång sedan införandet 2018. Kanske kommer även skatten på äldre bilar höjas också för de som anses släppa ut för mycket.

Vätgas i all ära som många påstår är en bättre lösning, men det är ännu i ett tidigt skede och inte så många har satsat på detta än. Elbilarna verkar vara den snabbaste lösningen just nu och det ser man på alla biltillverkare som just nu ställer om sig till eldrivna bilar.

Andra drar sig ur marknader likt Mitsubishi som lägger ner i Europa, de var tidiga med sin laddhybrid Outlander som nu börjar bli gammal. De ska förvisso lansera en ny sägs det. Själva uppger Mitsubishi att coronapandemin har gjort att de går dåligt och att de drar sig tillbaka till sina mest lönsamma marknader i asien. Exakt om de slutar sälja bilar helt i europa eller inte fär lite oklart.

Bilbranschen i Europa är under total omställning. Vissa biltillverkare flyttar fram sina positioner likt Kia medans andra drar sig tillbaka. Frågan är om någon kommer lägga ner helt? De biltillverkare som inte har ekonomiska muskler att ta fram eldrivna bilar kommer sannolikt få det tufft och se sin försäljning minska rejält.

Privatmarknaden då? Ja, många köper begagnade bilar och bryr sig mer om bilens ekonomi än miljö. De som vill ha nyare begagnade bilar kommer sannolikt inte ha något val framöver, frågan är bara hur de idag ganska höga nybilspriserna kommer att mötas upp av köpare av begagnade bilar. Kommer det bli ett större värdetapp för nybilsköparen eller kommer begagnadköparna betala ett högre pris för bilarna än de gjort tidigare?

Exit mobile version