Site icon Bytabil.net

Insurance Institute for Highway Safety VS EuroNCAP

På väg att byta bil och prioriterar krocksäkerheten högst? Då kan det vara intressant att veta att krocktester kan skiljas åt från olika företag. Resultaten kan också skilja markant beroende hur bilen testas för säkerhet. Det är väldigt svårt att kunna förutse alla situationer som kan uppkomma. Det är här som det kan skilja mellan bilutvecklare med erfarenhet och de som utvecklar enligt specifikation. Volvo har exempelvis lång erfarenhet av utveckling av fordonssäkerhet vilket har varit en del av deras varumärke. Här har också bilutvecklarna fått resurser för att skapa säkra bilar. Volvo klarar också de flesta olika tester med bra resultat.

Nedan kan du se skillnaden mellan test gjord av Insurance Institute for Highway och EuroNCAP. I detta fall är det Toyota Prius som testas. Resultatet är inte bra i de Amerikanska testerna medan den klarar Europa testerna betydligt bättre. Observera att det är flera bilar än Prius som har avvikande resultat och är således inte ensam om detta.

Observera att den ena är en Prius+ testad 2012 och den andra är en vanlig Prius testad 2009.

Insurance Institute for Highway Safety krocktester 25% av fronten mot en barriär, detta skiljer sig bara lite mot EuroNCAPs motsvarande test men resultatet skiljer desto mer. Titta speciellt på hur förardockan precis hamnar mellan rattkrockkudden och sidokrockkudden. Det är inte bara denna bilmodell som har avvikande resultat gentemot Euro NCAP. Bilar kan visa bra resultat i en test men dåligt i en annan. Detta påvisar hur svårt det är att skapa en säker bil för olika situationer, samt att man inte bara ska fokusera på några få olyckssituationer.

Här nedan kan du se Toyota Prius 2009 testas av Euro NCAP:

Källa: Expressen

Exit mobile version