Site icon Bytabil.net

Indikator för spolarvätska saknas i Renault Megane

Ha alltid en sådan här i en Renault Megane
Ha alltid en sådan här i en Renault Megane

Mitt på motorvägen i slaskväder så hände det, spolarvätskan tog slut i vår Renault Megane. Va, sjutton nu då? varför kommer det inget när jag drar i spaken säger jag. Jag drar några gånger till, sen kommer det spolarvätska. Ja tänkte väl det sa jag till min fru, så där ja. Men några mil senare så slutade vår Renault Megane igen att spruta spolarvästka på rutan. Men tusan, igen! utbrister jag. Jag drar och drar i spaken men inget händer. Tidigare var det tydligen bara de sista dropparna som rann till i körlet. Ja, det var bara att köra så lugnt som möjligt och till närmaste mack för att fylla på.

Väl hemma igen så tog jag fram manualen. Det kan väl inte vara så att det inte finns någon indikering för låg spolarvätsenivå i bilens instrumentering? Jo, så var det insåg jag sen. I manualen så står det att spoalrvätskenivån i Renault Megane kontrolleras från motorrummet genom att man drar upp en mätsticka från röret där man fyller på. Efter att ha dragit i denna mätsticka ett antal gånger så har jag ännu inte i skrivande stund lyckats att förstå hur man avläser denna.

Jag passade på att fråga en arbetskollega som också har en Renault Megane som är cirka två år (utan fel!), han hade aldrig dragit upp mätstickan alls, ”ja det kanske sitter något där i påfyllningsröret” blev svaret.

Så nu blir det till att fråga på Renault verkstaden hur mätaren funkar. Sen får jag ha en dunk färdigblandad spolarvätska i bilen och kontrollera varje gång jag tankar.

Dessutom verkar det som att 4 liter får plats precis i tanken, baserad på att den är tom. I min Volvo V70 så fick man en varning i panelen, sen kunde man fylla på en 4 liters dunk  för att sen direkt slänga den i soptunnan då det fanns plats för mer. Resultatet blir att om man fyller på innan tanken är slut så får man vackert behålla en slatt i bilen.

Det är nu jag inser hur bortskämd jag var med de Volvobilar jag haft, det är inte många gånger jag öppnade motorhuven på dessa bilar under min ägandetid. Bilen varnade för låg spolarvätskenivå i god tid innan det tog slut, och det i förardisplayen inne i bilen! Min arbetskollega gav också sin syn på saken, ”du skulle sett min tidigare bil” sa han. ”Då är detta en ickefråga” fyllde han i sen.

Exit mobile version