Site icon Bytabil.net

Hyundai IONIQ 5 marknadsförs med 77kW batteri och digitala backspeglar

Nya IONIQ 5 med digitala backspeglar och 77kW batteri

Hyundai marknadsför kommande uppdatering av IONIQ 5 med större batteri och digitala sidospeglar. IONIQ 5 var en av finalisterna till årets bil 2022 vilket borgar för att detta är en intressant bil från Hyundai som är genomtänkt med många bra funktioner och nyttjandeområden.

Hyundai IONIQ 5 har hyllats av sina kunder och av media bland annat för sina nytänkande innovationer och sin banbrytande design, enligt uppgift från Hyundai. Ja Hyundais designavdelning och marknadsföringsbyrå har gjort en hel del rätt vid skapandet av IONIQ 5. Det är viktigt att anlita duktiga designers och en marknadsföringsbyrå när man ska visa upp sin produkt för omvärlden för oavsett hur bra produkten är som om ingen känner till den så är chansen liten att försäljningen blir hög. Själv så tycker jag inte att designen är speciellt banbrytande jämte andra bilar men IONOQ 5 ser verkligen bra ut, och Hyundais bilar har alltid gett ett bra intryck när man som förare sitter i bilen och kör.

Nu uppdateras alltså IONIQ 5 med nytt batteri och digitala backspeglar, vad innebär detta då? Ja, man uppger inte så mycket mer än att batteriet är på 77,4 kW och så har bilen batterikonditionering som en ny funktion. 77 kW batteri är idag ganska mycket och kommer sannolikt ge att relativt god körsträcka på en laddning. Batterikonditioneringen bygger på att bilen automatiskt anpassar batteriets temperatur under körning. Detta för att säkerställa att batteriet har optimal temperatur vid ankomst till laddningsstationer med fördelen att batteriet då direkt kan laddas på ett optimalt sätt. Hyundai uppger att denna funktion är speciellt bra när bilen körs i kalla miljöer. När du lägger in en laddningspunkt i bilens navigator så aktiveras detta system automatiskt. Det gäller alltså att planera rutten i bilens GPS inklusive laddningsstopp.
Den lite mer speciella uppdateringen är de digitala backspeglarna. Detta är inte så vanligt idag men bland annat Honda har lanserat en elbil med detta. Digitala backspeglar bygger på att man har kameror istället för ”analoga” speglar till bilen. I Hyundais fall är det en det tre kameror som systemet bygger på och väljer man systemet med all tre kameror så ersätts både inner och ytterspeglarna. Tekniken kallas för Digital Centre Mirror DCM för digital inre backspegel och Digital Side Mirrors (DSM) för digitala yttre backspeglar. Den centrala kameran är placerad under bilens bakre spoiler och sidokamerorna på bilens vänster respektive höger sida. Fördelen är bland annat bättre luftmotstånd. Hur dessa kommer fungera i en svensk vinter med mycket slask och blask som smutsar ner bilens exteriör återstår att se. Hyundai skriver dock att dessa ska fungera även i dåligt väder.

Hyundai nämner ytterligare en funktion för förbättrad komfort hos bilen. Smart Frequency Dampers är en funktion som förbättrar bilens respons hos både fram och bakfjädringar. Allt detta med fokus på ökad komfort för bilens förare och passagerare.

Nya IONIQ 5 kommer också att få nya designval för bilköparna. Det är nya kombinationsmöjligheter som erbjuds och dessa omfattar olackerade svarta stötfångare som kombineras med en speciell LED belysning som kallas Projections LED-belysning. Alla biltillverkare lanserar olika typer av yttre och inre designförändringar inför nya årsmodeller. Det är ett sätt att hålla bilen intressant vilket är ett trick att locka bilköpare. En bilmodell finns på marknaden i flera år och trender kring färger och detaljer förändras årligen så det är inget konstigt med det, tvärtom. Det tråkiga är istället att i princip alla biltillverkare är lite fega i att erbjuda olika färger utan det är mest olika nyanser på diskreta färgskalor.

Alla ovanstående nyheter för IONIQ 5 lanseras till kommande Hyundai IONIQ 5 årsmodell 2023. Så du kan alltså inte beställa denna bil idag.

Snabbfakta kring den Hyundai IONIQ 5 som finns att köpa redan idag:

Hyundai IONIQ 5 lanserades i början av 2021 och är en bil i den så kallade mellanklassen. Bilen har så kallad SUV design vilket innebär att den är lite högre och har lite högre markfri gång. Denna biltyp har blivit mycket populär idag och efterfrågas av allt flera kunder. De flesta bilar i denna klass är dock idag inte gjorda för offroadkörning på samma sätt som SUV klassade bilar en gång var. Hyundai IONIQ 5 är första bilmodellen baserad på Hyundais elektriska elbilsplattform ”Electric Global Modular Platform”. Bilplattformen har uppskattas högt och kom långt i årets bil 2022 även om det inte räckte hela vägen fram till förstapriset. Enligt uppgift från Hyundai så har bilmodellen ändå vunnit 30 olika branschpriser i Europa.

Originalmodellen Hyundai IONIQ var den första plattformen från Hyundai som erbjöd alla olika typer av eldrifter. Du kunde köpa den som vanlig hybridbil som laddas enbart när man kör. Detta bygger på att man återvinner energi som annars gått upp i intet, exempelvis vid inbromsning och även när bilen rullar fritt. Hyundai var tidiga med att erbjuda olika automatiska motstånd för när bilen rullar fritt. En speciellt uppskattat funktion vid stadskörning då man lätt kör bilen enbart med gaspedalen, bilens automatiska inbromsning sker då för optimal återvinning av energi. Förare som är riktigt bra och har extremt hög fokus hela tiden på ekodriving har dock inte så mycket att vinna på detta utöver lägre straffskatt när bilen inköps. Sen fanns plug-in hybrid varianten med lite större batteri. Även denna motorvariant kombinerar batteridrift med vanlig bränslemotor, men i detta fallet kan bilen laddas från elstolpe och bilen har ett större batteri för att kunna köras längre sträckor enbart på el. Det är då det börjar bli riktigt intressant, vardagsbilpendling kan ske med enbart eldrift och längre körningar körs på bensin. Slutligen fanns 100% elmotorn där bilen gick enbart på eldrift. Hyundai var inte först med detta men tidigt ute med att erbjuda en något billigare eldriven bil som hade längre körsträcka. Vi provade IONIQ electric när den kom och mer om detta test kan du läsa om här

Hyundai på den svenska marknaden

Hyundai bilar startade 1967 i Korea och kom till Sverige 1991. De ingår i samma koncern som Kia. I Sverige finns 61 återförsäljare av Hyundais bilar. Det finns utöver detta 83 märkes-serviceverkstäder i Sverige för Hyundais bilar.

Exit mobile version