Site icon Bytabil.net

Hybridfloppen och hybridframtiden

Honda kastar in handduken för sitt hybridprogram i Europa. Honda Insight och CR-Z tas bort från Europeiska marknaden. Trots lägsta pris på Svenska marknaden så har den sålt dåligt. Bensinhybrider har svårt att konkurrera med de populära dieselbilarna i Europa säger man. Knapp 2000 Honda Insight och CR-Z såldes i Europa 2013. Det är tufft på hybridfronten alltså.

Ännu tuffare kommer det snart att bli för hybridbilar baserade på batteridrift. Lufthybridbilarna är på intågande. 2016 kommer Peugeot att lansera en Peugeot 2008 Hybrid Air. Istället för batterier i kombination med motor används lufttankar som fylls med komprimerad luft vid bromsning. Trycket används sedan vid acceleration och ökar verkningsgraden upp till 45% enligt Peugeot. Fördelen är att inga dyra batterier behövs och besparingen är ändå i samma nivå. Hoppas flera på detta så kommer nog batterihybriderna att minska i populäritet fort.

Jag tror dock inte att de renodlade elbilarna kommer att konkurreras bort från lufthybriderna då dessa bilar har en miljöbetonad tanke i första hand. Förhoppningsvis stannar inte forskningen för batterier av bara för att lyfthybriderna kommer.

Källa: Vi bilägare nr 4, 2014. Köp tidningen, den är värd det!

Exit mobile version