Site icon Bytabil.net

Hur man byter bakljus på Citroen C5 kombi

Hur man byter en baklampa på Citroen C5 kombi. I denna artikel går vi igenom byte av glödlampa för bakljuset hos Citroen C5, i detta fallet årsmodell 2016. Lampor i bilar går sönder efter ett tag, speciellt glödlampor. Spara pengar genom att byta lampan på din Citroen C5 själv!

Det är söndagseftermiddag och imorgon är det dags för den årliga besiktningen men så inser du att höger bakljus med broms- och positionsljus är trasigt. Nu är det kanske inte hela världen då en trasig baklampa inte leder till ombesiktning men det är fortfarande något som behöver åtgärdas så snart som möjligt. Det är även du som förare som har ansvaret för att lampan byts. I mitt fall så gav jag mig av till Biltema och köpte de 2 olika förpackningar med lampor som behövs för detta jobb. 

Att byta broms- och positionsljus på en Citroen C5 (årsmodell 2014) är faktiskt inte så svårt och det tar heller inte så lång tid att göra det själv. I bagageutrymmet finns ett utrymme precis bakom hjulhuset på varje sida som bilden nedan visar. Försiktigt lossar man denna, jag använde mig av en blocknyckel i storlek 12 för att bända lite försiktigt.

När den är borttagen finns det en kontakt högst upp som har en skruv i plast bakom sig. Ta bort kontakten genom att trycka in spärren som sitter på sidan och rucka försiktigt så den lossnar. 

När kontakten är borta så ska man skruva bort plastmuttern. Denna kan sitta ganska hårt så jag tog hjälp av samma blocknyckel i storlek 12 som jag använde tidigare för att lossa muttern. Ett par varv sen kan man skruva den med handkraft. Det är denna plastmutter som håller fast glaset där positions- och bromsljuset sitter.

Själva glaset sitter så att det är svårt att få av det med händerna utan att böja och bända för mycket, så ett tips är att knacka på skruven som muttern satt fast i med ett lämpligt föremål. Själv använde jag en gummiförsedd skiftnyckel att knacka försiktigt med. Nu lossnar glaset och då kan man ta bort det med händerna. 

På baksidan av glaset där skruven och anslutningen för kontakten sitter finns det ett par snäppfästen som behöver lossas genom att de böjs lite försiktigt så enheten där lamporna sitter släpper. Här finns det två stycken lampor där den genomskilda har både broms- och positionsljus på 21/5W där 5W är positionsljuset. Denna lampa har även två piggar som sitter med olika höjd för att man inte ska kunna montera lampan fel i sockeln. 

När de nya lamporna sitter på plats ska alltihop skruvas tillbaks. På enheten där lamporna sitter finns det en packning som man får se till att den sitter korrekt så inte damm och smuts kommer in. Se till att enheten snäpper i ordentligt och att snäppena sitter som de ska. Sen är det baklampan som ska på plats igen i bilen och här kan man bara sätta i bakljuset på ett sätt. När man har fått dit bakljuset så skruven sitter i sitt hål är det enklast att skruva i muttern och börja dra åt den vilket kommer att få bakljuset att sättas på rätt plats. Sen får man dra muttern så den sitter ordentlig, först med handkraft och sen kan man efterdrag den med ett verktyg ex 12ans blocknyckel. När muttern sitter ordentligt så är det bara att sätta tillbaks kontakten och där kan den endast sitta på ett sätt. Avslutningsvis får man sätta tillbaks luckan som sitter bakom hjulhuset och se till att alla infästningar kommer in som de ska så det blir snyggt. 

Exit mobile version