Site icon Bytabil.net

Hur lång räckvidd har en elbil under vintern?

Hur mycket kortare räckvidd har en elbil i kyla vintertid

Hur mycket kortare räckvidd har en elbil när det är kallt ute? Många har hört att elbilar har kort räckvidd när det är kallt ute under vintern. Biltillverkarna bekräftar att elbilar har kortare räckvidd vintertid i kyla och anger ibland också hur lång räckvidd man kan förvänta sig av en elbil vintertid i kallt klimat som i Sverige. Nu har det även gjorts en test av räckvidd för elbil i kyla. Jag har hört att man säger att en elbil har halva räckvidden vintertid men det stämmer inte, det är faktiskt bättre än så.

I detta fallet är det svenska ViBilägare som rapporterar, men det är Norska mediet NAF som ligger bakom testet. Elbilarna har körts i temperaturer mellan 0 och minus 19 grader. Förarna har fått köra med ecoinställningar och ecohjälpmedel som bilen har. Sen har man testat hur långt elbilen kommer när det är kallt ute. (Du kan ta del av Norska NAF resultatet här).

Baserat på denna vintertest så kan du räkna med att en elbil har mellan 15-35% kortare räckvidd vintertid än vad tillverkaren uppgett som räckvidd i normala förhållanden.

Bästa skillnaderna, alltså minst skillnad mellan angiven räckvidd i bilspecifikationen och uppmätt räckvidd i kyla, Dessa elbilar hade endast mellan 15-30% kortare räckvidd:

Sämsta skillnaderna, alltså störst skillnad mellan vad som är speciat och under vintertestet, dessa elbilar hade mellan 30-35% kortare räckvidd i kyla.

Exit mobile version