Site icon Bytabil.net

Hur avancerad vill vi egentligen att bilen ska vara?

Just nu har startskottet gått för den digitala revolutionen i bilen. Stora displayer, touch-paneler och internetuppkoppling. Inom framtiden kommer bilens funktioner utökas i rasande fart likt smarta telefoner. Bilen känner direkt av vem som kör. Justerar inställningar automatiskt innan start. Förbereder favorit radiokanalerna och dina låtlistor i Spotify. Dina vanligaste destinationer är förberedda på GPS:en, som är röststyrd. Du får reda på trafikläget och vilken väg som är snabbast. Du får en trafikanpassad väderrapport och bilen är programmerad att anpassas efter rådande vägklimat. Barnens favorit TV-kanaler ställs in, från passagerarsätet kan man hålla Skype-samtal med videolänk. Videosystem bevakar alla vinklar runt bilen och spelar in allt som händer runtomkring i händelse av att en olycka skulle ske. Vid krock så larmas räddningstjänsten och videodata skickas direkt till försäkringsbolaget. Ja, vissa av dessa funktioner finns redan idag.

Men hur avancerat vill vi ha det?

Tänk dig en gammal analog telefon. För att ringa lyfte du på luren, slog numret och sen var det bara att börja prata om någon svarade på andra sidan. Har ett telefonsamtal blivit lättare att genomföra med dagens ”smarta telefoner”?

En gammal tjock-TV utan fjärrkontroll. Du ställde in kanalen genom att trycka på en mekanisk knapp där du ville ha kanalen inställd. Sen vred du på en ratt och efter ett tag kom bilden. Du valde kanal genom att trycka på en av de mekaniska knapparna på TV:n, numrerade 1-9 (Fast mer än två behövdes inte förstås). Har det blivit lättare att ställa in TV:n och välja kanaler idag?

Med dagens smarta elektronik kan vi göra otroligt mycket mer än förr men produkternas huvudfunktioner har inte blivit lättare att använda. Hur vill vi att bilen ska vara? Jag ser att många säkerhetsdetaljer kan bli bättre med avancerade system, men jag ser också att en massa andra funktioner installeras som vi egentligen inte behöver för att köra bil. I alla fall inte från förarplatsen. Jag vill också ha en del av framtidens funktioner men är rädd för att bilens huvudfunktion, att åka från plats A till B kan glömmas bort från ivriga tekniker och programmerare.

Exit mobile version