Site icon Bytabil.net

Ha spårnings GPS i bilen och få sänkt försäkringspremie

Jag har läst att Folksam just nu håller på och testar ett projekt där bilägaren har en GSP kopplad till deras databas. Körningen loggas och håller du gällande hastighetsgränser tillräckligt mycket så premieras du med upp till 30% billigare försäkring. Du ser på en display hur du ligger till.

Projektet är ännu inte verklighet men kommer troligen att bli det. Saker som inte riktigt funkar ännu är att vägverkets databas för hastigheter inte är tillräckligt bra uppdaterad. Vem som ska betala GPS enheten är också oklart. Den kostar idag ca: 1000kr. Antingen blir det bilägaren eller försäkringsbolaget.

Att då lämna GPS:en hemma när du kör kan låta bra kanske, men krockar man så gissar jag att försäkringsbolaget har lite att säga till om och det lär inte handla om premiesänkning.

Jag tror detta kan vara en bra idé men visst finns känslan om att ännu en part i IT samhället bevakar varje steg du tar. Kanske utökas systemet sen till att även övervaka olyckssituationer. Samt komplettering med en kamera som spelar in bilfärden och hjälper till vid olycksbedömningar, vem vet? Det finns nog mycket man kan göra inom detta tekniska område i kombination med försäkringar och brottsärenden.

Vad tycker du? Skulle du vilja ha en GPS dosa för att få lägre premie?

Exit mobile version