Site icon Bytabil.net

Gammal SAAB klassiker

SAABs historia är lång och omfattande, jag tänker inte här gå in i SAABs historia vilken kan hittas på Wikipedia istället. Där finns det mycket trevligt att läsa om SAAB. För visst finns det mycket intressant historia kring SAAB.

Jag tänker istället berätta om mina minner från denna SAAB 96 bilmodell. Denna var min familjs första bil, alltså min mammas första bil. Jag kan ha varit runt 8-9 år när vi hade denna bil. Bilen köptes med all sannolikhet väl begagnad. Färgen var precis som bilen på bilden bredvid, orange. Klädseln var av någon sorts tyg och tygfärgen brun. Kan det bli värre? Ja, det kan det. Bilens lukt inne, troligen från den hemska bruna tygklädseln var förfärlig. Speciellt vid soliga varma sommardagar, då fick jag en obehaglig luktkänsla när jag satte mig i bilen vill jag minnas. Ytterligare saker jag minns var att låset gärna fryste och min mor fick värma låset för att komma in i bilen. Sen när man väl kommit in i bilen så hölls inte bilens dörr fast i karossen när den skulle stängas. Jag fick hjälpa min mor och hålla i den lilla låsknappen som sticker upp vid vindrutan så att dörren inte skulle åka upp under färden.

Rattväxel var det och den var tydligen på väg att rasa när vi väl sålde bilen. Men bilen tog oss mellan hemmet och fritids dagligen  samt andra familjeresor. På detta sätt var det fantastisk att ha bilen.

Ytterligare en del fel vill jag minnas att det var då något verkstadsbesök hänger kvar i mitt minne, bl.a. att motorn var tvungen att hissas upp ur bilen.

Nej jag skulle aldrig byta bil till denna som troligen förvisso bara finns kvar i några få exemplar idag. Men jag kan tänka mig att det finns en hel del SAAB fantaster som tycker annorlunda och har bra minnen från denna bil.

Exit mobile version