Site icon Bytabil.net

Framtiden för bensin, diesel och elbilar

electric car charging

Hur blir det med bensinbilar, dieselbilar och elbilar fram,över?

Hur ser framtiden ut för elbilar, dieselbilar och bensinbilar nu när reduktionsplikten säknkts samt elskatten höjs? Allt pekar vidare mot elfordon framöver och det finns flera anledningar till det även om det nu kommer bli en lite mindre hysterisk övergång till elbilar.

Anledningar till att elbilar kommer ta över i framtiden:

Nybilspriserna, priset för en ny bensin och dieselbil har ökat rejält de senaste åren samtidigt som priset på elbilar minskar. Biltillverkarna har just nu högsta fokus på att ta fram mindre samt billigare elbilar. Nybilspriserna kommer till slut att överlappa varandra och en elbil kommer inte vara dyrare en en bensin eller dieselbil att köpa.

Biltillverkarna har i stort sett slutat att utveckla nya dieselbilar numera, en utveckling som startades redan för många år sedan. Dieselbilar, framför allt personbilar kommer med detta att fasas ut.

Bensinbilar kommer sannolikt hänga kvar lite längre då dessa fortfarande finns med i utvecklingsprogrammen och då främst som hybridbilar. Men hybridbilar är den dyraste tekniken och priserna kommer även i detta fallet göra att elbilarna blir mer attraktiva.

Biltillverkarna börjar nu utveckla elbilar för olika syften. Det börjar nu exempelvis komma ut allt flera MPV, dvs större rympligare familjebilar. Det är inte längre bara sportigare elbilar som gäller. Så modellprogrammet för elbilar kommer finnas i samtliga storlekar och former.

Laddninsnätet utvidgas. Ja, detta kommer vara ett av de större hindren för att alla ska acceptera elbil istället för benson och dieselbilar. Infrastrukturen för elnätet hänger inte med nu när det krävs större effekter för snabbladdning av elbilarna. Men, det är i slutändan något som har stor fokus och hindren kommer övervinnas. Alla kommer att kunna ladda elbilarna på tillräckligt många platser samt tillräckligt effektivt även vid långresor.

Laddning kan ske på flera ställen. Du behöver inte alltid öka till macken för att tanka elbilen, redan idag så finns det många fler elladdare än mackar där du kan ladda bilen. Det kommer frotfarande ska i längsammare takt men i de flesta fall så räcker det. Det sista hindret är alla i storstan som inte har egen parkeringsplats, men slutligen så kommer man kunna ladda bilen även vid de flesta vanliga gatuparkeringar.

Mackar för Bensin och diesel kommer bli färre. I och med att elbilar blir vanligare kommer fokus hamna på laddning av dessa istället. Visst kommer nya verksamheter starta med fokus på resande bilar men allt färre kommer att investera i nya tankar och pumpar för fossila bränslen.

Bensin och dieselbilar förbjuds i storstäderna. Redan nu finns beslut att om ett år helt förbjuda bensin och dieselbilar i den mest centrala kärnan i Stockholm. Detta kommer sannolikt utvidgas, frågan är bara hur långt? Troligen så blir det bara i de mest centrala storstäderna eftersom övergången mot elbilar kommer ske ändå och det blir svårt att motivera förbud där det är glesare trafikering med motovering art det blir för många giftiga partiklar i området. Men förbudet kommer tvinga fram ett byte för många som rör sig i dessa miljöer, det räcker med att du har en släkting du besöker regelbundet i denna zon för att du kommer överväga ett snabbare byte till en elbil än planerat.

Begagnade bilar. Här finns ändå framtiden för bensinbilar och dieselbilar. I och med att nybilsförsäljningen minskar för fossila benson och dieselbilar så kommer fokus hamna på begagnade bensin och dieselbilar. Dessa bilar kommer att hållas i liv längre, men slutligen blir de för gamla de med. Framtiden för begagnade bensin och elbilar ser alltså bra ut på kortare sikt som ändå kommer vara många år framåt.

Priserna för begagnade elbilar kommer sjunka. Vilket faktiskt är en stor anledning för privatpersoner att avvakta köp av ny elbil då prisfallen kan bli stora nu när tillverkarna lanserar billigare elbilar de kommande åren. Kortsiktigt är detta alltså en nackdel för elbilarna, men det håller inte i längden då flera kommer köpa nya billigare elbilar istället. Det är också så att en stor del av nybilsförsäljningen är till företag som har som policy att köra så miljövändligt som möjligt vilket gör att det oavsett kommer ut begagnade elbilar på marknaden.

Framtiden de kommande åren kommer gå mot äldre begagnade bensin och dieselbilar samt huvudsakligen vidare övergång till nyare elbilar, eller vad tror du? Vad talar för att folk skulle välja att köpa nya bensin eller dieselbilar framöver när laddningsproblematiken för elbilar är löst?

Exit mobile version