Site icon Bytabil.net

Ford Mustang Mach-E – Tesladödaren?

Ford Mustang Mach-E – Fords sportbil på el

Ford Mustang är ett legendariskt varumärke och frågan är hur detta kan förvaltas vidare när världen ställer om sig till eldrivna bilar?

Mycket av Mustang är känsla. Det är motorljudet, designen och upplevelsen. Ford Mustang blev dessutom ännu mer populär när man hos de senare generationerna tog designdrag från Mustangens tidigare modeller, så kallad retrodesign. Nu ska allt detta förpackas i en modern elbil, där inte ens motorn finns kvar. Det är en riskabel resa Ford är på väg att ta, men den måste också göras.

Först lite fakta om Ford Mustang Mach-E

Pris och räckvidd: Börjar från ca 575 000 kronor. Kan köpas med bakhjulsdrift och 4-hjulsdrift (från 645 000 kronor). Två batteristorlekar: 75 kW med upp till 40 mil räckvidd och 99 kW med upp till 54 mil räckvidd), och då kostar Mach-E från 735 000 kronor med 4-hjulsdrift.

Prestanda, snabbaste versionen gör 0-100 km/ på strax under 5 sekunder. Detta är långsammare än den klassaska Mustangen med V8 förbränningsmotor.

Laddningskapacitet är upp till hela 150 kW vid snabbladdning och då laddas bilen från tom till full på en bra bit under timman.

Bilen har olika körlägen då detta behövs för att kunna köra bilen tillvardags då bilen i sitt skarpaste läge är extremt responsiv på förarens gaspådrag. Fjädringen är dock fast och kan inte påverkas.

Ford själva om Mach-E

Först så kallar man bilen en SUV och inte sportbil. Vid presskonferensen så la Ford stor vikt vid att bilen utvecklats av Mustang entusiaster som gjort allt för att förvalta varumärket och man tror att Mach-E kommer locka nya såväl som gamla kunder.

Ford pratar också mycket om att bilen verkligen är fantastisk att köra i vardagens alla situationer. Till alla skeptiker så säger man bara, prova den! Bilen levererar så mycket känsla som en elbil kan göra.

Vad jag själv tycker

Designen känns inte alls unik och speciell. Känns mer lika Tesla Model 3 och X. Nu har jag inte sett bilen i verkligheten och kan inte relatera måtten. Mustangens långa motorhuv finns inte kvar, vilket förstås är onödigt för en elbil. Mach-E har inte heller en SUV design. Interiören är ren, modern och avskalad. För mig känns Mach-E som en normal modern bil med europeisk design. Jag hade nog velat haft någon form av retrokänsla kvar, på insidan i alla fall.

Den stora pekskärmen och digitala förardisplayen är precis så som en modern bil är idag, speciellt Teslabilarna. Ford ulovar att all den senaste moderna tekniken finns, inte minst röststyrning. De utlovar också att bilen lätt kan uppdateras för förbättrade och utökade funktioner. Vissa delar gratis medans programuppdateringar andra kommer kosta extra.

Så här utan att varken ha sett eller provkört bilen i verkligheten så är jag inte imponerad. Jag upplever inget unik hos bilen som inte redan finns och lite besviken är jag att retrokänslan är borta. Samtidigt är jag glad att det kommer ut en bilmodell som tar upp kampen och konkurrerar med Teslas bilar på samma nivå. Mycket hänger nu på att bilen verkligen levererar så som Ford själva anger när man kör bilen.

Exit mobile version