Site icon Bytabil.net

Fixa Europaresan med en hyrbil

Hyra bil i Europa

Bilsemester är ett populärt alternativ bland oss svenskar och framför allt på sommaren. Sverige har fina platser att erbjuda men de som tycker om att köra ger sig gärna ut på kontinenten. Bilen är ett fantastiskt transportmedel vare sig ni är många som reser tillsammans eller om man reser solo. Den ger friheten att köra varsomhelst och närsomhelst. Den gör det möjligt att stanna på platser som lätt hade passerat förbi och färden är med och berikar resan.  

Generellt är det ingen större skillnad att köra i Europa mot att köra i Sverige. Inom EU har länderna liknande skyltar och regler men det förekommer vissa lokala skillnader som är bra att känna till innan avresa. Det är viktigt att se över bilen innan semesterplanerna är spikade. Den kanske duger till att köra sträckan mellan arbetet och hemmet, men klarar den verkligen av en resa som kommer att ta dig hundratals mil?

Tänk praktiskt

Om du har en bil som både har bra körkomfort, tillräckligt med förvaringsutrymme och som är relativt bränslesnål ska det inte vara några större problem att använda den för en bilsemester. Men har du en bil som mest används för A till B-sträckor och som ger dig ryggvärk redan efter en halvtimmes körning bör du tänka efter om den, och du, verkligen klarar en Europaresa. Kommer du fram till att din bil inte är rätt modell för en bilsemester behöver planerna inte gå i kras. Undersök dina möjligheter till biluthyrning med hyrbilguiden.se. Där kan du jämföra priserna och bilmodellerna hos 1600 olika företag och du kan till och med hitta företag som erbjuder biluthyrning med fri körsträcka och som tillåter resor mellan landsgränserna. Samtliga försäkringar ingår alltid och du kan spara in upp till 70 procent av priset. Alternativen varierar från lyxigare modeller som en Mercedes SLK Cabriolet och diverse Porschar, till fyrhjulsdrivna stadsjeepar och minibussar och du ska utan problem kunna hitta modellen som passar ditt behov. 

(Källa: Unsplash.)

Nationella regler

Oavsett vilken bilmodell du väljer och om du hyr den från Sverige eller på plats i ett annat land är det viktigt att ta reda på vad som måste finnas i bilen. I flera länder krävs det att det ska finnas reflexvästar till alla passagerare, även barn. Samma sak gäller för första hjälpen-utrustning. I vissa östeuropeiska länder är det ett krav att det ska finnas en brandsläckare i bagaget samt en bogserlina och extra glödlampor (om bilen är av en modell där lampbytet kan göras på egen hand). I Spanien krävs det att det finns två varningstrianglar som ska sättas ut framför och bakom bilen vid ett eventuellt stopp. De flesta hyrbilsföretag ser däremot till att utrusta bilarna med utrustningen som krävs för landet, men det kan vara bra att känna till reglerna. Många svenskar väljer att utnyttja biluthyrning i Spanien när de är på Kanarieöarna eller fastlandet. Med bergskedja Pyrenéerna i norr och Medelhavet på östkusten och i söder finns det mycket att utforska i det populära semesterlandet och att köra i Spanien skiljer sig inte mycket från att köra i Frankrike, Tyskland eller andra populära bildestinationer. Bilarna kan hämtas direkt på flygplatserna eller på hyrbilsstationer inne i städerna.

(Källa: Unsplash.)

Planering eller äventyr

Det finns olika sätt att planera sin Europaresa. Vissa föredrar att köra efter förbestämda rutter och bestämma i förväg vart stopp och övernattningar ska ske. Andra vill ge sig iväg mot ett ungefärligt mål och låta slumpen leda resan. Det sistnämnda alternativet passar de som reser solo, som par eller med kompisgänget och kanske inte är lämpligt om familjens minstingar ska följa med. Oavsett resplan ska föraren alltid ha hyravtalet tillgängligt för att kunna visa vem som äger bilen vid en eventuell kontroll. Alla passagerare ska ha giltiga pass och det är bra att ha med sig eventuella försäkringsbevis. Utöver det är vatten, läsk och något att snacksa på rekommenderat att ha i bilen. Det kan även vara bra att ha växlade pengar. Mobilladdaren kan med fördel vara inkopplad, men tänk på att det är förbjudet för föraren att ens hålla i en mobil under körning i flera europeiska länder. 

I övrigt är det sunt förnuft och försiktighet som gäller. Kör lugnt, följ reglerna och ta inga onödiga risker. Det kommer att göra din bilsemester till den bästa av många. 

Exit mobile version