Site icon Bytabil.net

Farlig elbilsladdare stoppas av elsäkerhetsverket

Elbilsladdare från Easee får säljförbud, dålig säkerhet

Det är viktigt att köpa en säker elbilsladdare, en elbilsladdare med dålig säkerhet är inte ett bra köp. En viktig detalj för elbilsladdare är jordfelsbrytare som skyddar vid olika typer av elfel. Du vill inte riskera att du eller någon annan får ström genom kroppen som kan vara livsfarligt och därför är det viktigt att köpa en säker elbilsladdare. I detta fallet har elsäkerhetsverket stoppat modellerna Easee Home och Charge som anges ha risk för brand och elchock.

Elbilar står ofta utomhus och laddas vilket gör det extra viktigt att ha en säker installation. En jordfelsbrytare ska finnas med i installationen. För elbilsladdare så byggs detta oftast in i laddaren. Anledningen till detta är att en separat jordfelsbrytare är en dyr komponent och dessutom så krävs det extra arbete för en elektriker att installera en separat jordfelsbrytare vilket gör det kostsammare för kunden. Därför väljs ofta att jordfelsbrytaren byggs in i produkten redan från fabrik. Även vid integrering i elbilsladdaren så är en separat inköpt och certifierad jordfelsbrytare en dyr komponent för tillverkaren av elbilsladdare. Det är istället billigare att utveckla en egen jordfelsbrytare som integreras fullt på elektroniknivå och byggs in i konstruktionen. Tillverkaren får då själv testa och certifiera denna del elsäkerhetsmässigt som en helt ny produkt tillsammans med laddfunktionen och andra delar, alltså hela elbilsladdaren i sig. I slutändan om man säljer många elbilsladdare så blir det då en billigare lösning för både kund och tillverkare.

Åter tillbaka till fallet från Easee. Elsäkerhetsverket har stoppat försäljningen av elbilsladdarna av modellerna Home och Charge på grund av bedömda säkerhetsbrister. Bristerna är avseende jordfelsskydd och DC skydd. Risk finns att jordfelsbrytaren inte löser ut som den ska. Anledningen är just att Easee har skapat en egen lösning och inte köpt in en separat färdigcertifierad jordfelsbrytare. Som nämt ovan är det inte alls något konstigt och det är sannolikt så många tillverkare gör och kommer att göra. Men det är viktigt att då ha koll på att konstruktionen är bra och följer standarderna för elsäkerhet. Då detta är en mycket säkerhetskritisk del för elsäkerhet så kommer det läggas stort fokus på detta när elsäkerhetsverket gör sina kontroller.

Utöver säljstopp så tvingas Easee även återkalla alla osålda elbilsladdare av berörda modeller från sina återförsäljare omgående. Man behöver dock inte återkalla dem från de som redan köpt dessa laddare. Här har det framkommit lite olika fakta, elsäkerhetsverket själva är mer ospecifierade avseende denna del medans det på andra håll rapporteras att tillverkaren ska åtgärda bristerna på ett eller annat sätt hos de sålda elbilsladdarna. Det är så att säljstoppet kan överklagas och om Eesee kan på något sätt styrka att produkten är säker så kan säljstoppet återtas.

Uppgifter säger att det sålts över 100 000 elbilsladdare av dessa modeller från Easee. Detta bevisar att det kan bli mycket kostsamt för en tillverkare om man slarvar med konstruktionen säkerhetsmässigt, eller av andra anledningar där det finns krav. Elbilsmarknaden är fortfarande ny och just nu är det massor med företag som tar fram olika elbilsladdare, både etablerade varumärken och nytillkomna. Erfarenhet inom säker utveckling är extra bra men samtidigt inte en garanti då en helt ny branch ofta kommer med nya standarder och krav för produkterna som kan missas i hasten att få ut produkterna på marknaden före konkurrenterna.

Exit mobile version