Site icon Bytabil.net

Etanolbil E85 – motorn rycker/ojämn motorgång

En del kör hur länge som helst enbart på Etanol utan att få problem med ryckningar och ojämn motorgång, medan andra får problem ganska snabbt. Tidigare fanns Etanolbränsle av dålig kvalité hos vissa bolag men denna bör nu vara borta lika som problemen med detta.

Vi har en Volvo V70 2.0F som kan köras på bensin och/eller Etanol E85. Vi fick problem i somras med ojämn och ryckig motorgång. Jag hade tankat Etanol under en längre period, i princip hela våren och sommaren. Jo, någon enstaka gång tankade jag bensin under perioden.

Bilen började uppvisa ojämn tomgång när man startade den, detta hängde med i några minuter sen upphörde det. Vidare så gick motorn lätt ryckigt runt 2500 varv, inte så hela bilen skakade men man kände det lite svagt. När jag bytte till bensin så upphörde problemen nästan helt. Man kunde fortfarande märka lite ojämn motorgång runt 2500rpm, fast mindre än med Etanolen. Jag fortsatte att tanka enbart bensin och körde på detta i två månader vilket innebär ca: 6 tankar med bensin. Problemen hade då försvunnit helt. Jag kompletterade sista bensintankningen med en flaska STP Injector Cleaner för 75kr som sägs vara bra för bränslespridarna (Jag vet inte om denna tillsats gjorde något extra eller inte).

Jag har nu börjat tanka Etanol igen. Rekommendationen numera enligt vi bilägare är att tanka var 4:e tank bensin. Denna rekommendation följer jag helt numera. Nu har det gått 2 månader och problemen med ryckig och ojämn motorgång har inte återkommit. Bilen går igen som den gjort hela tiden sen den var ny och jag fortsätter att köra på Etanol med komplement av bensin enligt rekommendationerna. Jag sparar därmed fortfarande några kronor samt bidrar förhoppningsvis till bättre miljö.

OBS! Ojämn tomgång vid start kan komma om man skiftat från större mängd bensin till bara etanol och vice versa och direkt därefter åkt för att parkera. Då har inte styrdatorn i bilen hunnit analysera och ställa om sig till nya bränslet. Nästa gång du startar så kan du få ojämn tomgång som går över efter en stund då styrdatorn fått ställa om sig. Detta är normalt och framgår i instruktionsboken. Jag har parkerat själv snabbt efter tankning och upplevt detta som sen gått över utan problem.

Uppdaterat: läs vidare här

Exit mobile version