Site icon Bytabil.net

Etanol E85

Etanol E85, problem eller inte? Rädd för att byta bil till en Etanolbil? Var inte det, men det finns några saker att tänka på:

Etanolen och Etanolbilar har svärtats av enormt dåligt rykte senaste året. Ska servas ofta, drar mycket bränsle, problem att bilen går dåligt, bilen går sönder m.m.

Jag har själv en Etanolbil sedan 3 år tillbaka. Jag har kört drygt 5000 mil med bilen som är en Volvo V70 II 2.0F. Motorn kommer från Ford och är samma motor som i flera Fordbilar, exempelvis Mondeo och S-max.

En period togs dålig E85 in av några bolag och flera bilar skar med dyra reparationer som följd. Vissa reparationer togs av bensinbolagen om man kunde påvisa att man tankat där regelbundet. Många har ju bensinkort och tankar regelbundet från en leverantör. Detta har nu uppmärksammats och denna typ av Etanol förekommer inte mer hos mackarna, för vem vill riskera att sälja den mer?

Jag har kört mycket på Etanol E85, inte jämt dock. Senaste året har Etanolpriset varit mycket förmånligt jämte bensin och jag har kört så mycket som möjligt på E85. Med jämna mellanrum så tankar jag bensin pga av att Etanolen sätter igen bränslespridarna. Även om den officiella uppgiften är att bilen ska klara att köras oavbrutet på E85 så finns det en inofficiell rekommendation som jag fått via kontakt med Volvo. Detta är att det är bra för motorn att då och då köra en tank bensin. På vintern när det blir riktigt kallt med risk för -10 grader och lägre har jag också kört bensin. Även om E85 som blir E75 på vintern ska klara ner till -20 så vill jag inte chansa. Ibland på vintern har jag också nöjt mig med att bara se till att öka bensinhalten genom att tanka lite extra bensin när det fortfarande är E85 kvar i tanken.

Hur har bilen gått då under denna tid? Jo den har gått jättebra. Jag har inte haft några problem alls. Detta är den bil som faktiskt hittills haft minst fel av alla bilar jag haft, det enda som åtgärdats på garanti är en  spricka i stolstyget. Några gånger har jag haft lite ryckig motorgång, vilket också står i manualen att det kan förekomma. Det har gått över ganska snabbt.

Jag har två arbetskollegor som också har E85 bilar. En har Ford Focus 1.8F och en har Volvo C30 1.8F. Det är alltså samma motor i båda bilarna.
Ford Focus ägaren: Har kört uteslutet på Etanol. Inga problem.
Volvo C30 ägaren: Fick en del ryck i motorgången och larm på displayen om motorproblem, kontaktade verkstaden som frågande om han kört på Etanol vilken han hade. De sa då  ”gör inte det”. Därefter har han aldrig mer vågat köra på Etanol utan endast bensin. Bilen har dock inte haft något problem utöver larmmeddelandet. Varken före eller efter larmet. Ingen åtgärd gjordes av verkstaden, larmet kvitterades bara.

Lite Fakta om E85 bilar:

Förbrukning: Ja när de körs på E85 så drar det ca: 30% mer. Det är ingen hemlighet utan framgår tydligt i broschyrer m.m. men chockar ofta bilägare ändå.

Service: Ja den servas dubbelt så mycket som motsvarande motor gjord enbart för bensin. Oftast vid 1000 eller 1500 mil. Mellanservice innebär olja och filterbyte. Om du bara kör bensin och alla garantier gått ut så kan du skippa mellanservicen. Tänk på att många vanliga bensinbilar har tidsintervall 1 år för olja och filterbyte utöver mil-intervall och det som först inträffar gäller. Så för den som kör lite kan denna kostnad ändå tillkomma även för en bil som går enbart på bensin/diesel. Dessutom så har i alla fall Volvo vid 12000 mil service några delar till som ska bytas på E85 bilar vilket gör den servicen ungefär ett par tusenlappar dyrare. Tips: Passa på och fixa stenskott vid service, många verkstäder fixar detta via bilens försäkring för ingen eller ringa kostnad.

Startproblem vinter: Har man Etanol i tanken och det är kallt kan det bli startproblem. Detta kan undvikas genom att hålla gasen i botten samtidigt som bilen startas. Är det riktigt kallt runt -20 så klarar inte E85 det. Komplettera med mer bensin.

Ryckig gång: När man byter från bensin till E85 och vice versa i större mängd så behöver bilens styrdator anpassa sig för bränsleomläggningen. Detta kan resultera i ryckig gång vilket jag haft ett fåtal gånger inte så farligt dock. Man rekommenderar dessutom att köra en liten stund direkt efter man bytt bränsletyp och inte åka och parkera direkt. Jag själv har dock inte haft något problem avseende detta.

Generellt: Även om det ska gå att köra 100% E85 så är det risk för att bränslespridarna sätts igen. Detta kan undvikas genom att då och då tanka bensin. Hur ofta råder delade meningar om. En taxichaffis sa varannan gång, en verkstadstekniker sa var 3:e tank. Själv gör jag det inte alls så ofta utan ett par gånger per sommar och någon gång ytterligare på hösten och våren. På vintern kör jag lite mer på bensin beroende på hur kallt det är.

Summering: Min bil har gått bra och körts mycket på Etanol. Det har länge varit mycket billigare att köra på E85 än bensin. Lite mer service. Det enda speciella man behöver tänka på är att någon enstaka gång då och då tanka bensin. Så jag tycker inte att du ska vara orolig för att byta bil till en E85 bil!

Uppdaterat: läs vidare här

Exit mobile version