Site icon Bytabil.net

Enkla tips för att underhålla bilen själv

Våren är redan här och sommaren är på ingång. För många innebär det att säsongfordonet ska tas fram. Oavsett vilken bil du har är det viktigt att inte låta den stå och skrota. I den här artikeln går vi igenom några enkla tips på hur du kan serva bilen själv. 

Som bilägare är det lätt hänt att man bara låter bilen göra själva transportjobbet och verkstan genomföra servicen. Men för att bilen ska hålla så länge som möjligt och bli din ”eviga trotjänare” är det viktigt att vårda den och ta hand om den. En del kommer alltid kräva verkstadsservice, men det finns massor som man kan göra själv och samtidigt öka livslängden på bilen och spara pengar. 

På sajten Motorkoll jämför man olika produkter till bilen så att du som kund ska slippa gå igenom alla olika märken och tillbehör. 

Efter att bilen använts en hel vinter i kalla Sverige har den också samlat på sig spår från saltade vägar. Därför är det extra viktigt att inför våren låta bilen genomgå en rengöring för att undvika lack- och rostskador. Ta en titt på din bil och få en uppfattning om vilka delar som behöver fräschas upp. Hur ser fäljarna ut? Gå igenom bilen och tvätta den ordentligt inför säsongen helt enkelt. 

När det gäller bildelar och byte av dessa kommer ofta ordet ”verkstad” upp för den som inte anses vara superhändig själv. Men faktum är att en hel del är ganska enkla att byta, och du behöver inte vara utbildad mekaniker för att klara det. Idag finns information lättillgängligt på internet och på Youtube kan du bli guidad genom video hur du gör. Bromsskivor, stötdämpare, motorolja, bromsbelägg, tändstift och oljefilter är några exempel på saker som du själv kan byta ut utan några avancerade kunskaper.

För att säkra att motorn är i bra skick är oljan viktig att hålla koll på så att den inte är dålig och kan orsaka skador. Kylarvätskan bör också fyllas på en gång om året och finns att hitta på närmsta mack. 

Ett annat tips för att öka livslängden på bilen är att tänka på hur du framför den. Själva framförandet av fordonet spelar också roll när det kommer till livslängden och kvaliteten. Tänk på att vid kraftig acceleration inte gå upp och hålla för höga varvtal under allt för lång tid vilket ökar risken för slitage och motorskada även om moderna bilar har elektroniska skydd för att förhindra detta. Har du manuell växellåda så håll inte högt varvtal vid körning i låg hastighet och slira på kopplingen för länge då detta ger stort slitage på motorn och kopplingen som är dyr att byta. Lägg i en neutral växel när du står i kö vid en trafikstockning eller vid ett rödljus. 

Normalt sätt kräver nyare bilar mindre omsorg, men det är bra att börja titta över bilen så tidigt som möjligt, inte minst för att få in vanan. Ju mer kärlek du lägger på bilen, desto längre kommer den att finnas kvar vid din sida. Och vi vill ju alla kunna kalla vår bil en trotjänare. 

Exit mobile version