Site icon Bytabil.net

Snabbt om hur turbomotorn fungerar och inverkar på bränsleförbrukningen

Jag fick idag in en kommentar på det jag skrivit tidigare om turbomotorer och att dess förbrukning ofta inte stämmer med tillverkarens deklaration samt att bilägarna blir besvikna över att dessa drar mer än förväntat, läs här. Det är ”Gutenisse” som kommenterat och jag tycker denna kommentar var så pass bra skriven att den förtjänar att få lite bättre exponering och därmed lyfter jag upp den separat här nedan:

Att en turbomotor drar mer soppa än en vanlig sugmotor beror ju på att den har förmågan att förbränna mer bränsle, tack vare turbon. Turbons enda syfte är ju att trycka in mer luft (syre) i cylindrarna för att därmed kunna förbränna mer bränsle = högre effekt, men även högre förbrukning.

Vid normal körning, så arbetar en turbomotor mer som en vanlig sugmotor med hög fyllnadsgrad. Fyllnadsgraden är förhållandet mellan cylindervolymen och volymen luft som verkligen sugs in i cylindern. En sugmotor kan aldrig nå 100% fyllnadsgrad medan en turbomotor lätt överstiger 100% eftersom luften trycks in i cylindrarna.

Så vid normal körning, så jobbar turbomotorn mer optimalt än sugmotorn och när man trampar hårt på gaspedalen, så drar både effekt och förbrukning i skyn.

En annan fördel med en turbomotor är att man kan göra motorn mindre, men ändå få ut mer effekt än ur en större motor utan turbo. Detta gäller förstås bara när man trampar till ordentligt på högerpedalen och låter motorn/turbon varva upp ordentligt.

Tack för denna text som jag tycker var bra skriven och enkelt förklarar turbons funktion och inverkan på bränsleförbrukningen.

Exit mobile version