Site icon Bytabil.net

Elbilmässan 2023 – Årets elbilsnyheter!

Elbilsmässan 2023 Många nya elbilar!

Elbilsmässan 2023 i Friends Arena visar upp många nyheter inom eldrivna fordon, inte minst flertalet nya kinesiska bilmärken. Flertalet futuristiskt designade konceptbilar finns också på plats för att ge en glimt om hur framtiden kan komma att se ut. Nytt är att det nu börjar dyka upp elbilar som är billigare, inte billiga men till priser under 500 000 kronor i kombination med hyfsade räckvidder.

En bil många är intresserade av är Fisker Ocean. Folk står på kö för att klämma och känna samt provsitta. Inte undra på det när man ser priset på bilen i kombination med praktisk komfort. Vi svenskar älskar ju kombibilar men har senare år dragits mer åt de höga SUV bilarna. Men nu är tiden kommen för sammanslagningen av dessa två koncept. Bilen har högra markfri gång och samtidigt de praktiska egenskaperna från kombibilarna. Ocean har bra förutsättning för att ta sig högt upp på topplistorna. Fisker Ocean är alltså en bil som både ser bra ut, är praktisk och ligger helt rätt i tiden.

Räckvidd och pris för Fisker Ocean: 63 mil respektive 44 mils räckvidd vilket sätter bilmodellen i toppklass avseende räckvidd hos dagens elbilar. Priset är från 450 000 kronor för 44 milversionen och 615 000 kr för 61 milversionen. Fisker Ocean har också solcellspanel på taket som hjälper till att ladda bilen. Man förstår trängseln runt för denna bil!

Känns namnet Fisker bekant? Ja, Fisker har funnits tidigare för några år sedan. Då var det bilmodellen Karma, en lång elegent sportbil som gick på el. Tanken var god men då lyckades man inte och bilmärket gick i konkurs. Tesla följde upp detta koncept med sportig elbil och rodde allt i hamn. Men nu är Fisker tillbaka!

Ora är ett Kinesiskt bilmärke och deras modell Ora 300/400 är en liten elbil med mjuk retrodesign som ser riktigt bra ut. Den för vidare retroarvet från Mini och Fiat 500 och tillhör med detta en unik bilskara inom dagens bildesign. Ora har dessutom krocktestat sin modell 300 med mycket bra resultat. Det lanseras just nu massor med kinesiska elbilar i Sverige och Europa men krocktesterna lysar allt för ofta med sin frånvaro eller får dåliga resultat. Ora visar att Kinesiska bilar kan få bra resultat i krocktester, se testresultatet här

Ora 300 kostar från 415 000 kronor och har 31 mils angiven räckvidd, detta placerar Ora 300 bland de billigaste elbilarna idag men har ändå några starka konkurrenter som exempelvis Nissan Leaf.

Hongqi har en av de hetaste bilarna på årets mässa. Det är jättemånga som trängs kring Hongqi E-HS9 för att få en glimt av dess glamour. E-HS9 är unik på det sättet att den har en lyxig design som får en att tänka på bilmärken som Rolls Royce. Elbilen är stor, hög och rymlig med plats för upp till 7 personer. Hongqi E-HS9 är inte billig och kostar från 900 000 kronor och uppåt, fast det beror ju på vad man jämför med. Frågan är om den kan mäta sig med andra lyxmärken, det är inte bara priset som spelar roll utan även status och förtroende i denna bilklass. De kommer framtiden få visa, intresset här på mässan är jättestort i alla fall.

Jeep Avenger är en av de mest prisvärda elbilarna som visas upp på årets mässa. Avenger kan slåss mot Hyundai Kona som är svårslagen när det gäller, pris, räckvidd och utrymme även om den tillhör de mindre bilarna. Jeep Avenger är också relativt liten men har praktisk inslag. Svagheten är att baksätet är trångt. Priset är från 460 000 kronor och räckvidden upp till 40 mil vid blandad körning (drygt 50 mil i stadskörning men det är den blandade körningen som de flesta anger för jämförelse. Batteri 54 kW, framhjulsdrift (ej 4×4 drift). Jeep Avenger är precis över 4 meter lång. Avenger är just nu på väg att lanseras och har mycket goda förutsättningar att stå sig väl i konkurrensen, om man bara kan leverera vilket Hyundai Kona haft problem med.

Polestar 3. Polestar är alltid populära eftersom de kommer från Volvo. Polestar har blivit lite som drömmarnas elbilsvolvo. Snygg slank och sportig design kombinerat med bra prestanda. Polestar 3 har sportibilsprestanda samt räckvidd på mellan 55 – 61 mil beroende på om man väljer performance versionen eller inte, Performanceversionen har ännu bättre prestanda och med detta kommer då den något kortare räckvidden. Prestanda: 0-100 km/h på 4,7 (performance) – 5.0 sekunder för standardversionen.

Volkswagen ID BUZZ
I denna tvåfärgade lackering är ID BUZZ hur snygg som helst. Tyvärr är det inte så mycket mer än fronten som antyder till den gamla chramiga klassikern vilket är lite synd. Volkswagen hade gärna fått ha kvar lite fler inslag som knyter an till den älskade gamla folkabussen. Som bil är den istället jättebra och praktisk. Just nu finns ID BUZZ inte som 7 sitsig men det kommer framöver, då i kombination med en förlängd verison.

Mercedes är ett populärt bilmärke som de flesta vet och kring deras elbilar hänger det massor med folk på mässan. Mercedes står sig faktiskt riktigt bra prismässigt mot andra lite mer exklusiva bilmodeller. Mercedes har troligen den mest eleganta och trivsamma inredningen av alla bilar. Interiör och komfort är en av Mercedes verkliga styrkor.

Utöver de senaste bilmodellerna så visas även konceptbilar upp på mässan.

Hyundai visar upp den mest unika bilen, N Vision 74 hybridbil. Detta är inte en el/bensinhybridbil så som vi är vana vid, det är en Vätgas/Elhybrid. Just det, den kan tankas med vätgas på 5 minuter som ger bilen en räckvidd på 60 mil, utöver detta kan bilen laddas och köras som en elbil. Batteriet är 62 kWh och Hyundai anger en räckvidd på el till 60 mil, kanske får man ta det med en nypa salt att få 60 mil räckvidd från ett 62 kWh batteri. Men sanningen är i alla fall att de flesta elbilarna idag ändå har mindre batterier. Hyundai N Vision 74 har en mycket häftig design med drag mot Deloreans klassiska Tillbaka Till Framtiden bil.

Så här vill Audi att vi ska färdas i framtiden, all inredning är borta förutom stolarna. Självkörande bil är målet här samtidigt som en ratt faktiskt kan ploppa upp från panelen när det måste köras manuellt. 75 mils räckvidd utlovas. Bilen är elegent men lång, ja jättelång. Undrar om stolarna är lika sköna som de ser ut?

Polestar Precept:

Skoda Vision 7S 89 kWh batteri som ger hela 60 mils räckvidd. Rymmer tydligen 7 personer, vilket är lite svårt att se här på mässan då bilen är avspärrad för närmare inblick. Kanske räknar de då in den lilla spädbarnsstolen som sitter bakvänt monterad mellan bakstolarna?

Volkswagen ID Life. Stadsbil med hållbarhet i fokus. Batteri 57 kWh, räckvidd 40 mil. Konceptbilen har avtagbart tak i mjukt material som tas bort med hjälp av en dragkedja, även motorhuven är mjuk och öppnas med dragkedja. Om den lösningan är kvar när bilen börjar säljas låter jag vara högst osagt, men ett kul inslag på mässan är det!

Mini Aceman. Cool och snygg design, men nästan all den gamla retrodesignen är borta nu! Besvikelse. En rund digital mittdisplay finns dock kvar inne i bilen. Mini är en bil som lever på sin design och klassiska retroarv vilken nu håller på att försvinna.

Exit mobile version