Site icon Bytabil.net

De mest populära bilmärkena i Sverige enligt Google

Bilmarknaden är het i Sverige. Dels är det mer teknik än någonsin i våra bilar så som assisterad körning och AI, något som olika bilmärken tävlar stort inom. Dels pågår en elbilsrevolution – delvis via laddhybrid – till något som troligtvis kommer att leda till en närmast fossilfri bilindustri så småningom. Vilka bilmärken är då det svenska folket intresserade av mitt uppe i allt detta?

Försäljningsstatistiken får vi som bekant ta del av regelbundet genom data från Bil Sweden. Den toppas av modeller från märken som Volvo, KIA, Toyota och VW. Där ser vi att det ofta är plånboken som talar.

Men om vi pratar om framtiden, planerade bilköp och kanske även önskedrömmar kan vi inte titta på säljstatistiken, utan på sökstatistiken. Vi har med hjälp av SEO-byrån Topdog skrapat fram riktigt intressanta uppgifter kring vilka vanliga bilmärken svenskarna googlar mest på.

Vilka av Sveriges vanligaste bilmärken söker vi mest på?

I tabellen nedan har vi samlat in sökdata över hur mycket svenskarna söker på de vanligaste bilmärkena i Sverige en genomsnittlig månad.

Volkswagen126000
Mercedes-Benz107000
Volvo81000
Toyota79000
BMW67000
KIA63000
Audi60000
Peugeot41000
Hyundai40000
Skoda39000
Ford27000
Renault26000
Nissan24000
SAAB23000
Citroën23000
Mitsubishi22000
Mazda21000
Subaru19000
Honda18000
Seat15000
Opel15000
Dacia13000
Chevrolet13000
Fiat12000
Suzuki12000

Källa: Ahrefs

Volkswagen är folklig

Vem hade trott att Volkswagen skulle vara ett så populärt bilmärke? Detta tyska märke är förvisso en klassiker och det har även flera modeller högt upp på försäljningstopplistan. Men när det gäller sökdata spöar VW tvåan och trean ganska rejält.

Gräver vi lite djupare i söktrenderna ser vi att det är eldrivna SUV:en ID 4 som är populärast, följt av Tiguan och T-Roc. Golf finns givetvis också med men kommer först lite längre ner.

Lyxiga Mercedes Benz är tvåa

Med Mercedes Benz på andraplatsen inser vi att svensken längtar efter lyx. Till skillnad från praktiska Volkswagen har Mercedes förkroppsligat det lyxiga livet på fyra hjul.

Vilka Mercedesmodeller intresserar oss i Sverige? AMG, som egentligen är ett dotterföretag till Mercedes, ligger på en klar första plats. AMG-modellerna är Mercedes värstingar, vilket skvallrar om att det kanske till stor del handlar om bilfantasier trots allt. På andra plats hittar vi SUV:en GLC. Därefter kommer EQS, den eldrivna motsvarigheten till S-Class.

Volvo på en trygg tredje plats

Trygga Volvo ligger stabilt på en tredje plats i listan över de populäraste bilarna i Sverige på Google. Här kan siffrorna vara lite färgade av att vissa som googlar på Volvo är ute efter att se aktiepriset, inte själva bilmärket.

Men tittar vi på specifika modeller ser vi att V60 är klart populärast. Därefter hittar vi XC40, följt av V90.

Pålitliga Toyota intar fjärdeplatsen

Strax efter Volvo hittar vi japanska Toyota i topplistan. Detta bilmärke har gjort sig känt för sina driftsäkra fordon. Inget man köper för körglädjen kanske, utan snarare baserat på förnuft och ekonomi.

Bland Toyotas modeller ligger Yaris i topp, tätt följd av RAV4. Att sportbilen Supra kommer på en tredje plats delad med Corolla gör att vi kanske får äta upp vad vi sa om körglädje nyss.

Sportiga BMW först på femte plats

På tal om körglädje – BMW är nog det bilmärke som genom tiderna gjort störst poäng av att ha bilar som ska vara kul att köra. I Sverige hittar vi denna tysk på femte platsen i topplistan över intressanta bilmärken i Google.

De modeller som är intressantast enligt statistiken är helelektriska i4 och i8. Tittar vi längre ner i listan ser det fortsatt mycket elektriskt ut. iX och i3 kommer härnäst och först på femte plats hittar vi klassikern M5.

Ytterligare några observationer

Vi skulle kunna fortsätta så för varje bil men listan är lång så vi får nöja oss med topp 5 denna gång. Vi kan dock göra ytterligare några intressanta observationer.

Vilken är din drömbil?

Exit mobile version