Site icon Bytabil.net

Dags för däckbyte?

Renault fälg, Nokian Hakka Black däck

Några ord om att köpa sommardäck

Däck slits och däck byts ut så är det helt enkelt. Oavsett om bilen har bra eller dålig kvalité så finns det delar som slits ut helt enkelt. Hittills har ingen lyckats skapa däck och bromsar som håller hela bilens livslängd. Vi får alltså acceptera att byta däck och bromsar med mera då och då. Däck är något som kostar en del att byta. Har du dessutom stora och lite udda däck så blir det dyrare att byta dem. När däcken ska bytas så vem vill inte då köpa dem billigt? Alla vill göra en bra affär och inte minst avseende nya sommardäck. Har du dåliga däck så får du lättare vattenplaning, längre bromssträcka och lätt sagt sämre egenskaper. Slitna däck är därmed farligt att åka med och dessutom om de är allt för slitna är det olagligt.

Vilken typ av däck du ska ha till din bil är inte heller ett lätt val. Det är en mängd faktorer som du ska ta hänsyn till:

Bultmönster är verkligen inte lätt att veta. Därför har nästan alla däckhandlare på internet hjälp att ge. På nästan alla däckhandlares hemsidor kan du själv fylla i ditt registreringsnummer och så kommer din bil upp. Därefter då får du däck som passar din bil. Du behöver fortfarande ta hänsyn till däckdimensionen om du bara ska köpa nya sommardäck till befintliga fälgar, då behöver du även vanligtvis få hjälpa med däckbytet. Detta kunde tidigare vara ett problem men idag så erbjuder många leverans till en närliggande däckfirma som också byter däcken åt dig.

Egenskaper för sommardäck som du ska ta hänsyn till är exempelvis vattenplaning, slitagetålighet och buller. Det finns inget perfekt däck och vanligtvis så får man alltid kompromissa. Köper du däck av de mer kända märkena så får du sannolikt däck som är okej i det stora hela. Köper du däck av lite mer okända märken så kan du fortfarande få helt okej däck men du bör läsa på lite mer innan så du inte får helt fel däck. Sommardäck brukar för det mesta gå bra fast du får naturligtvis olika egenskaper beroende på val av däck. Vinterdäck ska du dock tänka till lite extra på då det finns vinterdäck som är direkt olämpliga att köra med i Sverige då de kan vara gjorda för en annan marknad, tänk på att kolla upp detta innan!

Exit mobile version