Site icon Bytabil.net

Dags att byta till digital DAB radio, analog radio försvinner

Nu börjar det bli fart på digitalradion, den så kallade DAB radion. Tongångarna just nu är att det är dags att byta analoga sändningar mot digitala. Dessutom ska det införas så snabbt som möjligt. Det pågår redan digitalradiosändningar i testsyfte. Nu vill man gå så långt att det analoga radionätet ska släckas ner helt.

Not: Detta är en gammal oaktuell artikel, regeringen har beslutat att inte lägga ner det gamla analoga radionätet och DAB radio kommer inte spridas över hela Sverige. Digital radio kommer att streamas via mobilt internet.

Hur påverkar övergången till digitalradio bilägare? Jag gissar att en stor lyssnarskara, om inte till och med den största? som lyssnar på radio idag är bilägare när de kör bilen. De flesta bilar idag, även de som säljs nya har bara analog radio. När analoga radiosändningar slutar så blir det tyst i dessa radioapparater. I andra länder där detta genomförts har man tagit fram digitalradiomoduler som omvandlar signalen till analog signal som sänds med låg effekt för kort räckvidd som bara ska nå fram till din radio i bilen. Detta är en kompromiss som de flesta kommer att få leva med. Dessa moduler fästs någonstans på instrumentpanelen. Det finns dock några bilar som har inbyggd DAB radio, de flesta dock som tillval eller i utökade stereopaket.

Tidplanen för övergången är införande av digitala DAB radiosändningar 2016. 2018 går alla analoga sändningstillstånd ut och dessa kommer troligen inte att förnyas, eller bara förnyas på kort tid. 2020 ska digitalradionätet vara i full drift. 2022 är målet att analoga sändningar upphör helt. Anledningen är att man vill trycka in ännu flera radiokanaler i luftrummet, något som är möjligt med digitalradioteknik samt att det är trångt i frekvensbandet för andra radiotjänster.

Det är alltså ca: 6-8 års framförhållning och de flesta som köper nya bilar har troligen sålt dem då, detta drabbar främst andrahandsköparna. Men om ca: 3 år så skulle jag nog rekommendera att du ser till att din nya bil kan ta emot digitala radiosändningar.

Säkert minns ni övergången till digital-TV och alla digital-TV boxar av skiftande kvalité som såldes i mängder. Det är dock lättare att byta TV än att byta bil. Så vad känner du inför den stundande övergången till digital radio, bra eller dåligt?

(OBS: DAB radioövergången och eventuell plan är inte beslutad ännu)

Källa: DN

Exit mobile version