Site icon Bytabil.net

Dacia Jogger, 7-sitsig billig familjebil – Säkerhet och skatt?

Dacia Jogger en sjusitsig billig familjebil, men hur är det med skatten och säkerheten?

Familjebilar som rymmer sju personer finns det inte så många av, speciellt inte som nya. Dacia Jogger är en ny bilmodell som håller uppe fanan för de 7-sitsiga familjebilarna. Med dagens fokus på eldrift och mindre bilar alternativt dyra och sportiga så har denna kategori familjebilar glömts bort lite. Konsumentgruppen är ofta priskänsliga till viss del och elbilarna idag är dyrare i utgångsläget och därmed blir de elbilar som är rymliga ännu dyrare. Så är då Dacia Jogger en prisvärd familjebil för de som kan tänka sig att strunt i eldrivna bilar? Dacia Jogger är en ny bensindriven bil från Dacia, du kan även läsa mer på tillverkarens hemsida för Dacia Jogger

Priset för Dacia Jogger 5-sitsig version börjar från 155 000 kronor, version Essential. Det finn ett motoralternativ TCe 110, en bensinmotor på 110 hk. Det finns därutöver två versioner till, Comfort för 175 000 kronor och Extreme för 193 000 kronor. Angiven bränsleförbrukning blandad körning är 0,57 liter/mil.

Dacia Jogger 7 sitsig version: Comfort 183 000 kronor och Extreme 193 000 kronor (Basic versionen Essential finns inte i 7 sitsig version.). Prispåslaget för 7-sitsig version är alltså 8000 kronor.

Standardversionen Essential är väldigt basic och har bland annat begränsade inställningsmöjligheter för ratten, AC är inte standard men kan väljas till och i skrivande stund är manuell AC gratis, resterande tillvalsmöjligheter av det som finns är mycket prisvärda. Vill du ha automatisk klimatanläggning får du välja minst Comfort och lägga till 3500 kronor. Automatväxel finns inte att välja till någon version.

Dacia Jogger kan fås med en hel del modern teknik som parkeringshjälp och navigering. Det finns smarta fällbara brickbord och rymligt utrymme när inte extraplatserna nyttjas. Besök din handlare för att få en bättre bild av bilen, det är viktigt speciellt för familjebilar.

Malus skatten, eller den så kallade straffskatten. Malus skatten är en högre skatt som tillkommer under de tre första åren: 4640 kronor per år under de tre första åren, därefter är den årliga skatten 778 kronor. Detta är vad som anges just nu. Skattesystemet kan förändras och just nu skrivs malusskatten om årligen, vilket vi vet minst sker nu i sommar igen.

Säkerhet, Dacia Jogger har krocktestats hos EuropNCAP. Bilen har autobroms men bara det radarbaserade systemet som reagerar på fordon framför bilen. Det är en av anledningarna till att bilen inte får dåligt betyg i krocktesterna. Jogger får enbart en av fem stjärnor i betyg. Krocktesterna är inte enbart baserade på själva krocken utan även tekniken för att undvika krock med andra fordon och även undvika påkörning av människor. Det är därför mer rättvist att jämföra Dacia Jogger med att köpa en begagnad bil vilket ofta är alternativet i denna prisklass. Det finnaas exempelvis massor av bilar i trafiken som fortfarande helt saknar autobromsar, Dacia Jogger har i alla fall systemet som detekterar fordon framför bilen. När det gäller de fysiska krockdelarna så får bilen medel eller bra betyg på majoriteten av testerna förutom ett par punkter där den får underkänt. Ett resultat som sticker ut med underkänt betyg är nackskyddet för baksätet vid påkörning bakifrån. Extraplatserna ingår inte i utvärderingen av de simulerade krockarna. En detalj att beakta är att skyddet för extraplatserna längst bak är lägre, exempelvis finns inte sidokrockkuddar för dessa platser. Dessutom så har ingen plats har krockkudde för knän. Ta del av hela krocktestet här.

Sannolikheten är ganska stor att Dacia Jogger fortfarande är billigare i helhet att köpa och äga än en elbil. Det beror till viss del på hur mycket du kör. Det är bara att ta fram miniräknaren och räkna på bensinpris jämte elpriset. Elbilarna är fortfarande minst dubbelt så dyra än Dacia Jogger och då pratar vi om de minsta elbilarna som inte ens i närheten rymmer lika mycket som Dacia Jogger. Du måste alltså köra väldigt mycket och i princip ha tillgång till fri elbilsladdning om elbilen ska bli billigare än Jogger. Säkerheten för extraplatserna är inte lysande vilket det nog inte är hos många av dessa bilar, nackstöden till baksätet borde varit bättre. I övrig ska man jämställa bilen med några år äldra bilar och då är den likvärdig eller till och med bättre på många punkter.

Exit mobile version