Ja, då kom det första felet på vår bil efter 3,5 år och 5700 mil.

Jo, visst när bilen var helt ny så satt en av plastlisterna nere på ena dörrsidan inte riktigt fast samt att bilen visade felmeddelande angående larmet och låsbultarna fanns med men var inte monterade. Dessa fel upptäcktes av mig innan vi ens hade lämnat bilhallen när bilen var helt ny, vilket gör att nybilsupplevelsen drogs ner lite. Mitt råd till er som ska byta bil till en ny bil, när ni hämtar bilen gå sakta ett varv runt bilen samt kolla insidan och ta god tid på dig. En del berodde troligen på att larmet eftermonterats hos återförsäljaren samt att jag bett dem uppdatera till senaste mjukvaran som just kommit i ny version och jag läst att vissa funktioner avseende bl.a. färddatorn justerats. Så jag har lite överseende då återförsäljaren ansträngt sig för att bemöta mina önskemål väl. Men platslisten skulle suttit fast för det är slarv i kvalitén, absolut.

OK, sätet sprack lite på förarplatsen ganska tidigt och åtgärdades på garantin, men det är inget riktigt “bilfel”.

Felet:
Men nu har alltså det första riktiga bilfelet inträffat. Det är ett av dörrlåsen som inte låser sig via centralstyrningen. Dörren låses upp, men den låses inte via fjärrkontrollen. Man får manuellt trycka ner knappen först. Bilen känner av detta och när man ska låsa bilen med fjärrkontrollen så lyser inte lamporna som de ska, vilket de gör efter jag först manuellt tryckt ner knappen och sen låser resten av dörrarna med fjärren.

Volvos kvalité:
Förväntar man sig då detta, är bilen så pass ny fortfarande kan man tycka?
Nej, detta fel borde inte inträffa då detta är en del som bör genomgått rejäla slitagetester och hålla hög funktionalitet avseende detta. Men å andra sidan, tittar man på statistiken avseende kvalité så är det främst Japanska bilar som kommer högst upp. Toyota har förvisso fått se sitt skyhöga kvalitétsrykte skrivas ner en aning senaste åren men har fortfarande hög trovärdighet. Volvo kommer ofta runt medel i undersökningar, och tänker man rent krasst så är väl detta ett exempel på var Volvo ligger ungefär. Huvudorsaken till bilvalet var inte kvalité för då skulle bilvalet fallit på annan biltillverkare, dvs. om kvalité var den enda faktorn i bilvalet. Men kvalité är förstås fortfarande en väldigt stor del i bilvalet, speciellt om man ska köpa samma bilmärke en gång till. Så visst känns det surt när felen väl dyker upp, speciellt vid relativt låga mil och bara efter några år.

Detta är förstås ett irriterande fel och ska fixas så snart som möjligt. Vi får se hur det åtgärdas, återkommer då.

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.