Site icon Bytabil.net

Bytabil.net 10 år! Reflektioner från åren.

Nu har bytabil.net funnits i drygt 10 års tid, mycket har hänt under tiden och min egen inställning till bilar har förändrats.

Jag gick in i detta med min personliga uppfattning att Volvo var det enda bilmärket att eftersträva, i alla fall om man var svensk utan statusbehov. Var man chef inom bank eller liknande så hade det möjligen kunnat vara Mercedes. Utav volvobilarna så var det ju fler hästkrafter desto bättre men det skulle fortfarande vara en kombi för att kunna handla på Ikea. Så här i efterhand inser jag hur trångsynt jag var och hur barndomsåren med mina föräldrars ständiga Volvo ägande satt sina spår. Det enda sidospåret från Volvo var morsans första bil, en gammal Saab. Saab var för övrigt en bil för ingenjörer.

Bytabil.net var tidigt ute att få bra trafik och besökare som en liten bilmediasajt driven av en person. Detta togs inte alltid emot så bra utav traditionell bilmedia som på den tiden främst arbetade med papperstidningar. Gratis information som publicerades på internet sågs då som ett hot. En viss acceptans uppstod ändå efter ett tag när man insåg att jag hade en seriös inställning och inte heller gav upp efter ett år.

Utvecklingen och förändringen i hur vi konsumerar media hade redan påbörjats innan mig i och med internet. Biltillverkarnas kunde skapa egna informationswebbsidor som blev lätttillgängliga för alla. Givetvis inte opartiskt men ändå kunde man hitta viktiga fakta, bilder, priser och annat på ett enkelt sätt. Idag har ännu flera små internetsajter dykt upp som specialiserar sig på olika typer av fordon. Youtube har blivit en stor mediaplattform när man söker produktfakta. Alla dessa media tillsammans med Bytabil.net är bara ett komplement till traditionell bilmediaövervakning som inte bara har koll på bilarna i sig utan hela branchen. De stora mediaföretagen har på senare år tvingats genomgå och påbörja samma förändringar som musikindustrin. Jag önskar framhålla att bra journalistik med heltidsarbetande som kan leva på sitt jobb är en viktig del av samhället. De betalda abonemangen börjar nu hitta rätt prisbild och presentation som passar läsarna. Vi börjar idag också inse att få saker kommer gratis och att reklam kan vara värt att slippa ibland. Därför vill jag att du som läsare fortsätter att konsumera det som de större mediaföretagen ger ut och om inte som pappersmedia så genom betalda digitala abonnemang.

Bilarna de senaste 10 åren

Det är mycket hos bilarna som har förändrats under 10 år och samtidigt mycket som finns kvar. Bensinmotorn till exempel, den har varit utskälld hela tiden och politiker har velat ersätta den med etanol och faktiskt även med diesel under vissa perioder när partikelfilterna kom. Men det har alltid fallit tillbaka till bensin i slutändan. Nu är politikernas mål istället eldrift vilket började med hybridbilar som numera inte heller är poppis. Nu är målet 100% eldrift i bilarna och snart är det stopp för allt annat efter att EU har målet att det bara ska säljas nya elbilar till den stora massan efter 2035, eller?

Där jag upplever att det skett mest förändringar under de senaste åren är inom bilteknik. Jag tänker då främst på förarstöd och säkerhet. För 10 år sedan hade antisladdsystemen just börjat bli standard. Idag krävs detta tillsammans med avancerad autobromsteknik för att få fem stjärnor i krocktesterna.. Backradar och backkamera har de flesta bilar idag minst något av. Filhållningsassistans, skyltavläsning, backkamera med 3d vy i fågelperspektiv. Ja, det går rasande snabbt och hela tiden kommer uppdateringar och förbättringar för dessa funktioner. Vi tar oss hela tiden fram mot helt självkörande bilar. Tekniken och bilarna finns faktiskt redan men det är fortfarande en bit kvar tills bilarna kan och får köras i större skala på vägarna, men snart så är vi sannolikt där.

Vad tror jag om framtiden? Jag skulle ju vilja skriva att bensinmotorn kommer segra mot elbilarna bara för att 🙂 Men elbilarna kommer sannolikt ta över i Europa och man kommer att lösa de sista bitarna kring räckvidd, laddning och betalning så att allt sker smidigt. Det blir en vardaglig sak att köra och ladda sin elbil. Jag tror också att körkortet kommer försvinna på sikt, i alla fall att få kommer att ta ett vanligt körkort. Jag tror att självkörande bilar kommer att kombineras med EU/Traktorkort som du efter en kort utbildning får direkt i handen och då får du köra manuellt i upp till 45 km/h eller kanske till och med 50 km/h. Det är allt som behövs för att parkera och köra på grusvägen till landet. All körning över 50 km/h sker på asfalterade vägar där autokörningen kummer fungera utmärkt. Den manuella växellådan försvinner helt i takt med elbilarnas intågande. I slutändan åker vi i fordon med enbart fokus på sittplatser och lastutrymme, det enda vi bryr oss om är komforten hos stolarna, internetuppkopplingen och att klimatanläggningen funkar bra. Du kommer veta när du är framme redan när du åker och kan inte göra något åt det.

10 års personlig summering om bilköp

Mina personliga tre favoriter

Men Volvo då? Jodå, Volvo är fortfarande en av de bästa bilarna att köra i Sverige, speciellt under vintern.

Mina Favoriter sett till dess specifika egenskaper

Bytabils framtid

Så länge det finns läsare så är målet att finnas kvar. Nu är vi dessutom två i redaktionen med Richard Ullstrand som idag är huvudsaklig testförare och jag själv som redaktör och driftansvarig.

Exit mobile version