Site icon Bytabil.net

Byta till diesel eller bensin bil? Del 1

Sista tiden har det stått väldigt mycket i media om dieselbilar. Hälsoeffekt, lönsamhet, partikelfilter, skatter m.m.

För ett år sedan så var de flesta nog inställda på att en dieselbil var det bästa köpet, speciellt avseende ekonomi. Jag hade i alla fall den inställningen. Det syns även på begagnatmarknaden där dieselbilen fortfarande är ett hett köp. Men nu börjar det bli svårare och svårare att säga om dieselbilen fortfarande är ett bra köp eller inte.

Jag sammanställer i kommande inlägg en serie av den information som jag läst i olika artiklar senaste tiden. Kombinerat med mina egna kommentarer förstås. Håller du inte med, saknas något eller anser du att något inte stämmer? lämna en kommentar vilket bara glädjer mig.

Först ut: Diesel och miljön

Miljövänlighet – Diesel: Diesel är idag inte ett miljöbränsle. Man kan dock framställa diesel på flera sätt. Exempelvis från tallolja. Preem raffinerar idag tallolja och blandar i sin vanliga diesel.

Utsläpp: Dieseln bidrar generellt till lägre CO2 utsläpp (växthuseffekten), omkring 20% lägre än motsvarande bensinbil.

Hälsoeffekt: Dieselavgaserna är cancerframkallande, främst i lungor och urinblåsa. Världshälsoorganisationen WHO) har nyligen uppgraderat dieselns farlighet till samma nivå som senapsgas, asbest och arsenik. Trafikverket har länge rekommenderat att speciellt tunga transporter inte ska köra i storstadsområden på grund av just cancerrisken. Fordinsindustrin kontrar med att partikelfilterna idag renar avgaserna väldigt mycket och att riskerna är överdrivna. I Grekland var det ända tills nyligen förbjudet att köra dieselbil i vissa storstäder, nu har man släppt på förbudet då nya effektiva partikelfilter finns på bilarna. I Oslo går man åt andra hållet, där kommer man förbjuda dieselbilar under vissa dagar på vinterhalvåret. Även i Stockholm förs samtal om att eventuellt begränsa dieselfordons tillträde till innerstaden. Läs DN artikel: http://www.dn.se/sthlm/dieselfordon-forstor-luften-i-stockholm

Summering hälsa och miljö: Dieselbilar ger mindre klimatpåverkan men har sämre hälsoeffekter jämte bensinbilar.

 

Alternativ till Diesel och Bensin

Etanolbil: Etanolen bidrar inte till CO2 utsläpp (Växthuseffekten) men det sägs att den släpper ut gifter som orsakar cancer när motorn är kall. Långa transporter för Etanolen till Sverige som inte är miljövänliga. Å andra sidan fraktas inte bensin och diesel långt?

Elbil: Inga utsläpp. Men återvinning av battericellerna är problematisk ur miljösynpunkt. Framställningen av el sker inte alltid på miljövänligt sätt.

Hybridbil: Kombinerar bensin och batteri. Den drar avsevärt mindre bensin och släpper därmed ut mindre än en vanlig bensinbil.

Gasbil: Gasbilar kan tankas både med bensin och gas. När den går på bensin är de lika som alla andra bensinbilar. När den går på gas så finns det huvudsakligen två gaser som de kan köras på: Naturgas och Biogas. Naturgas är ett fossilt bränsle likt bensin och diesel. Naturgasen har ca: 20% bättre/mildare klimatpåverkan än bensinen. Biogasen är dock betydligt bättre och den kan bl.a.  utvinnas av matrester från sopsortering. Biogasen går på högtryck i framställning och kommunerna idag förespråkar miljösortering så mer avfall kan utvinnas till biogas. Biogasen har minimal klimatpåverkan. Nackdelen är att det inte finns så många bensinstationer med gas och där de finns är det ofta slut.

Så vill du byta bil och värdesätter hälsa och miljö högt så är bilvalet inte helt lätt. El, gas och etanol är troligen de som ändå är bäst ur hälsa och miljö syn idag.

Läs vidare i denna artikelserie, tryck här för del 2.

Uppdaterat: Det finns nu ett nytt och uppdaterat inlägg här på bloggen som berör valet av diesel, bensin och hybridbil.

Huvud källor till denna artikel serie om att byta bil till bensin eller diesel:
Wikipedia
Automotorsport nr 14 2012
Vibilägare begagnat guiden 2012
Vi bilägare nr 10 2012
Transportstyrelsen
Div bilforum

Exit mobile version