Så var det dags att byta till sommardäck. Tidigare så bytte jag däck själv, men då vi numera bor i stadsmiljö så låter jag verkstan ta hand om däckbytet. Denna verkstad som tidigare 1: Slarvat bort låsbulten och 2: Dragit åt låsbulten för hårt så de inte fick av den, vilket gav problem att byta däcken.

Denna gång har jag låtit förvara däcken hos verkstaden. Jag ger ett önskemål, att de bästa däcken ska sitta fram. Detta är emot rekommendationerna som säger de bästa däcken bak. Samtidigt som många beklagar sig för ojämt däckslitage. Verkstaden antecknar mitt önskemål. Jag har dessutom två olika hjulbultar för sommar och vinterdäcken. Jag lägger därmed fram en låda med smarta hjulbultar som ska användas till sommardäcken, samt att jag även lägger låsbulten där.

Jag får tillbaka bilen enligt följande:

1: Med sämsta däcket fram, trots mitt önskemål om tvärtom.

2: Utan låsbultar (Dessa låg i lådan i bilen tillsammans med “vinterbultarna”)

3: Varje däck hade en ny kromad vanlig bult, och fyra svarta bultar.

4: Verkstaden behöll själv 4 stycken av mina svarta bultar till sommardäcken som blir över när låsbultarna sitter på, varför har jag ingen aning om. Dessa låg dessutom separat i lådan då de inte använts efter att låsbultar monterats på bilen.

Låsbultarna ser jag direkt att de saknas när jag får tillbaka bilen, och verkstaden ber om ursäkt och tar in bilen igen och fixar detta. Dagen efter kontrollerar jag däckslitaget. Tack vare att Nokians däck har slitagevisning ingjutet i däcken så ser jag att verkstaden bara slängt på däcken utan att kolla mönsterdjupet. Höger fram har sämst slitage, och vänster bak har näst sämst slitage enligt Nokians mönsterdjupindikator. Tillbaka till verkstaden som kollar däcken. De kommer fram till att höger framdäck är har sämst mönsterdjup, men att resten av däcken har likvärdigt mönsterdjup. Nokians indikatorsystem stämmer inte fullt när man mäter över hela däcket säger de. Men de bekräftar att de inte monterat däcken enligt mitt önskemål och bilen tas in och däcken bytes enligt mitt önskemål.

Det lilla ljus är att jag hela tiden har fått ett bra bemötande i alla fall. Men nästa gång har jag bett att få vara med i verkstaden när de ska byta däcken och så kollar vi mönsterdjupen tillsammans och bestämmer var däcken ska sitta, helt okej enligt verkstaden.

Så varför återgå till denna däckverkstad när det alltid blir fel? Jo, den ligger nära mitt arbete och har smidig onlinebokning. När jag servat mina bilar hos dem har det funkat bra (Däck och vanlig verkstad är avskiljda), vilket det inte gjort hos de två tidigare verkstäderna jag nyttjat. Dessutom så har jag provat en annan däckverkstad tidigare, och det gick inte bättre det heller.

Hade inte Nokian haft ingjutna mönsterdjupindikatorer så hade jag missat att mina däck inte blem monterade som jag ville, Nokian räddar dagen alltså!

Nu är sommardäcken till slut på plats och jag ser fram emot soliga dagar!

Renault fälg, Nokian Hakka Black däck

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.