Site icon Bytabil.net

Byt till en bil med kvalité

Bilmärken med högst kvalité
Kvalité är en viktig faktor om man ska tänka långsiktigt på bilägandet. Går saker sönder efter garantin har gått ut så är det ofta kännbart för ekonomin att laga bilen. Krocktester kan göras när bilen är ny men kvalité är svårare att veta i förväg då det ofta först visar sig när bilmodellen funnits några år på marknaden.

Hur kan man testa kvalité?
Biltillverkarna kan göra en hel del. De kan slitagetesta delar, miljötesta delar och utsätta bilen för olika simulerade tålighetstester. Erfarenhet inom företagets utvecklingsenhet är också viktig. Men den stora slutprovningen görs av kunderna, framför allt de som köper en helt ny bilmodell. Det är mycket svårt att simulera alla situationer som bilen får utstå och ofta så kommer oväntade saker att hända under de första åren när en ny bilmodell just har börjat rulla. Är det sen ett fel som drabbar många så träder biltillverkarna ibland in med goodwill om garantin har hunnit gå ut. Som privatperson är det i princip omöjligt att kolla kvalitén innan bilköpet men en sak man kan göra är att titta på statistik. I statistiken kan man få en överblick av vilka tillverkare som har långsiktig erfarenhet av kvalité.

CarMD
Amerikanska CarMD har samlat statistik under många år. Statistiken är baserad på hur ofta bilarna går sönder och hur mycket de kostar att laga. Över 100 miljoner amerikansksålda bilar från 2002-2012 ingår i statistiken. Tänk bara på att bilmarknaden kan skilja något mellan USA och Europa avseende vilka bilmodeller som säljs.

Topplistan över biltillverkare ser ut så här:

1: Toyota
2: Hyundai
3: BMW
4: Honda
5: Volkswagen
6: Nissan
7: Kia
8: GM
9: Ford
10 Chrysler

Aktuell lista samt mycket mer kan du hitta hos CarMD, tryck här.

Exit mobile version