Site icon Bytabil.net

Byt till diesel eller bensinbil. Del 4 (Sista delen)

Not: Läs mer, det finns ett uppdaterat inlägg om val av bränsle publicerat augusti 2014

Dieselns framtid
Hur ser framtiden ut för diesel då? Lysande eller?
Det råder ett stort dieselunderskott redan i Europa. En orsak är att efterfrågan senaste åren ökat väldigt kraftigt. Det är också så att diesel framställs tillsammans med bl.a. bensin och man får ut en viss mängd diesel och en viss mängd bensin vid samma framställningsprocess. Det innebär att om färre vill ha bensinen så kommer priset på denna att sjunka medan priset på dieseln stiger. Idag exporterar Europa bensinöverskottet till USA och Kina. Skulle dessa länder också  vilja ha mer diesel så kommer det påverka priset. Övriga europa var tidigare än Sverige med att gå från bensin till diesel bilar, här kan man nu se att  trenden börjar avta och planar ut och t.o.m. börjar visa tendenser till att sjunka.
Läs mer om detta här:  http://www.dn.se/debatt/dagens-energipolitik-kommer-att-leda-till-dieselransonering

Nedan, exempel på fördelning av bränsle vid framställning.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Läs mer fakta om diesel på Wikipedia

Slutsummering av denna serie:

Dieselbil fördelar: (Jämte bensinbil)
Låg bränsleförbrukning
Starkt vridmoment och grunddrag i bilar.
Något mindre utsläpp CO2/växthuseffekt än bensin.

Dieselbil nackdelar: (Jämte bensinbil)
Partikelfilter är mycket dyra vid bytesbehov.
Släpper ut gifter (cancerframkallande)
I regel dyrare i inköp pga dyrare tillverkning.
Äldre dieselbilar har hög skatt, gäller dock inte de nyare.

Mina avslutningsord för denna byta bil till diesel alternativt bensin serie:
Jag tror att vi i Sverige ett tag till kommer att efterfråga dieselbilar framför bensinbilar. Men allt efter att begagnatköpare uppmärksammar de högre kostnaderna som finns i att reparera en dieselbil (Partikelfiltret m.m.) så kommer man inte vara beredd att betala lika mycket och beg. priserna på dieselbilar kommer därmed att sjunka. Som följd av detta så kommer inte heller dieselbilen bli ett lika hett och självklart val som nybil som den är idag. Går dessutom dieselpriset om bensinpriset i kostnad så minskar fördelarna med lägre förbrukning.
För bara några månader sedan var jag inställd på att när jag skulle sälja bilen så skulle jag sen byta till en dieselbil istället, man som jag nämnt tidigare i denna serie så kommer jag att överväga detta val mer noggrant när det väl är dags.

Om 5 år gissar jag att dieseltrenden har börjat vända, småbilar och mellanbilar som körs i stadstrafik kommer att säljas mer i bensinversioner medan större bilar fortfarande mest kommer att säljas i dieselversion. Vad tror du?

Läs mer, gå till del 1

 

Exit mobile version