Site icon Bytabil.net

Byt bil till Volvo V50 eller Ford Focus

Jag har som tidigare berättat haft en Volvo V50 2,4 årsmodell 2005. Under denna period körde jag även Ford Focus 1,8F kombi årsmodell 2005-2006. Båda bilarna bygger på exakt samma plattform. Jag tänkte här berätta om hur jag upplevde skillnaderna mellan dessa två bilar.

Motorerna: När det inte är samma klass i motor är det inte riktigt rättvist att jämföra dem. Forden hade en 4-cylindrig 1,8l motor och Volvon hade en 5-cyl 2,4l motor. Givetvis så är Volvon därmed starkare både i start och omkörningar, medan Forden var mer ”trött”, men inte så att det var något större problem.

Utrymme: Både Forden och Volvon tillhör mellanklassens kombi och är relativt likvärdiga.

Komfort: Här slår Volvo V50 Ford Focus rejält, stolarna är bättre i Volvon och inredningen ger ett bättre intryck. Bullernivån är lägre och mer komfortabel i Volvon. Forden är förvisso inte ett bottennapp avseende komfort utan fortfarande helt OK, men det finns en anledning till att Volvon är dyrare. Volvon är mer påkostad avseende inredning, komfort och ljudnivå än Forden.

Instrument: Båda är OK, men jag personligen föredrar Volvos instrumentering då den ger ett mer strukturerat och genomtänkt intryck än Forden (Se jämförelsebilderna nedanför).

Radio/Stereo: Otrolig skillnad, båda hade standard stereo. För att försöka beskriva skillnaden så säger jag så här: Forden låter som en köksradio medan Volvons låter som en HI-FI anläggning i vardagsrummet. Volvo vinner detta med flera hästlängder!

Summering: Båda är bra bilar. Volvon vinner lätt på grund av mer påkostade material men den är ju då som sagt också dyrare. Skulle man sen jämföra dem som värde per krona så skulle de hamna lika.

Både är helt OK att byta bil till, men har du råd så rekommenderar jag Volvon, speciellt när de börjar bli lite äldre för då är troligtvis Volvons rostskydd lite bättre. Men som sagt flera gånger förut, Ford Focus är ofta mycket prisvärd som begagnad.

Exit mobile version