Site icon Bytabil.net

Budgetera för parkeringsböter i storstan

I stan behöver man budgetera för p-böter

Bilägare är vana vid kostnader av alla olika slag. I storstan är det nästintill omöjligt att klara sig från parkeringsböter. Nu när jag jobbar hemifrån så ser jag allt mer kring både en omfattande parkeringsbevakning och städning av gatorna. Sopbilen åker i kvarteret dagligen och Solnas gator är extremt rena och fina. Så pass att man börjar fundera lite på hur allt hänger ihop, det är nästan lite för rent så att säga?

På något sätt måste det finnas ekonomi i att ha så många parkeringsvakter som går hela dagarna i områdena. Det är nog inte bara jag som funderar över detta. Jag har full förståelse för att utryckningsfordon inte får bli hindrade. Städdagar likaså, men måste man verkligen ha så mycket städning? När jag bodde i uppsala så hade man inga städdagar alls i det område jag bodde i och det var ändå centralt i Uppsala. Där satte man in tillfällig avspärrning vid ett tillfälle för vårstädning av grus inför sommaren. Sen, kunde de blåsa fram skräp och grus med lövblåsar under bilarna även när de stod på gatan. Visst stod det kvar någon enstaka glömd bil dessa vårstädningsdagar men så småningom så flyttade de sig och det blev städat även där. Gatorna var faktiskt rena trots avsaknaden av permanenta städdagar i skyltningen.

I solna där jag bor nu finns det handikappplatser där linjerna är nästan helt utraderade men avståndet till skylten gäller alltid. Ståddagarna är favorittiden för att få böter. Sopbilen är varje dag i området, alltså den som sopar gatorna. Varje städdag är det någon bil som står kvar och får en p-bot. Parkeringsvakter går hela tiden i området, morgon som kväll, helg som veckodag. Jajamen, lördag och söndags morgon också. Har du inte betalat eller står fel så är får du nästan garanterat böter. Men det är väl okej ju? Gör man fel så får man skylla sig själv eller hur? Men när det finns så mycket olike regler, tidpunkter för städdagar och dåligt uppmärkta platser så blir det till slut hopplöst svårt att göra rätt.

De senare åren har parkeringsreglerna blivit allt mer svåra att förså och allt mer svårt att göra rätt för sig. Parkeringsskivor varvas med automatiska övervakningar i handelsområden. Det är idag i stan sällan någon ställer bilen där man inte ska. Ja, om man räknar bort områdets skola där det råder stoppförbud utanför, jo precis där föräldrarna som bäst kan stanna till för att lämna barnen. Hur tänkte man där egentligen när man byggde skolan?

Allt flera butiker har infört parkeringsbevakning under dagtid när kunderna är och handlar hos dem, och de bevakas kan jag lova. Att platser nära kommunikarioner som buss och tåg behöver regler kan jag förstå för det är ju trots allt så att de som åker för att handla som ska nyttja parkeringen vid butikerna. Men många av dessa bevakade platser är på handelsplatser där man antingen handlar eller jobbar. Inte parkerar för att åka vidare någonannanstans. Så varför? Upplevelsen av att få böter när man handlar hos dessa butiker blir riktigt dålig.

Städdagarna i mitt område är hopplösa att hänga med på. De är förbud att parkera på olika gator fördelade under tider fördelade på 4 olika tidsblock per dag från 7 på morgonen till 22 på kvällen. Det är jämna och udda vecka. Det är olika veckodagar, måndag, tisdag, onsdag, torsdag och fredag. Alla dessa olika förbud är utspridda i närheten runt kvarteret där jag bor.

Jag har senaste året fått 4 stycken parkeringsböter och då har jag absolut inte parkerat fel medvetet, jag försöker göra rätt men det går inte och jag blir ändå en parkeringsmarodör som bryter mot lagen.
Mina 4 böter senaste året blev följande:

1: Parkerade på handikappsplats utan tillstånd. Jag parkerade sent på kvällen i dunkel belysning. Bakhjulen stod framför handikapp platsen men bakre stötfångaren gick 30 cm in över handikapp parkeringen och parkeringsboten var given, mätt med laser från skylten. Hade platsen haft bra målade linjer på gatan så hande jag troligen sett detta på kvällen när jag parkerade och bara kört fram en liten bit för trångt var det inte när jag parkerade.

2: Städdag. Kom hem 18.05, och jag läste faktiskt på skylten och det stod 18, men alltså att städdagen startar kl 18 och inte slutar. Lite slarvigt och jag lärde mig att i området så städar man även på kvällen ända till 22.00.

3: Saknade parkeringsskiva. Utanför byggvaruhus mitt på dan när jag handlade under mindre tid än 1 timma. Ingen felparkering men jag glömde parkeringsskivan då jag hade en lånad bil.

4: Parkeringsskiva felinställd/tid utgått. Mindra än 30 minuters parkeringstid utanför mataffären mitt på dagen och trots att jag har en digital parkeringsskiva som ställer in sig själv, även justerar mellan sommar och vintertid. Ja, just för att slippa glömma p-skiva och ställa in. Det som inte skulle kunna hända, hände i alla fall. Tydligen så drar sig den digitala klocka med åren, hela 45 minuter framåt i tiden under de 2 åren som gått sedan jag installerade den i bilen. Så ja, böter blev det.

Min årsbudget är på närvarande 200 kronor i månaden för parkeringsböter, vad är din p-bots budget?

Exit mobile version