Site icon Bytabil.net

Bromsar autobroms?

Autobroms blir allt vanligare i nya bilar. Först kom autobroms som tillval, ofta i olika former av säkerhetspaket där olika bilsäkerhetsfunktioner kombinerades ihop. Exempelvis dödavinkel varning, filhållningsassistent med mera. Numera börjar det komma bilar som har autobroms som standard. Men bromsar verkligen autobromsarna? När och hur bromsar de? Det skiljer en hel del mellan de olika systemen. En skillnad är hastighetsgränsen där autobromsen slutar fungera, eller övergår från att kunna undvika en krock helt respektive minimera kollisionens hastighet. Volvos system fungerar upp till 50 km/h, medan Fords system fungerat upp till 30km/h. Ford säga nu ha uppgraderat detta system i nya Focusen så det också fungerar upp till 50 km/h. Det kan alltså skilja mellan olika bilmodeller och märken så det kan vara idé att ta reda på detta innan köp, men å andra sidan så oavsett är det bättre att ha autobroms än inte.

Ytterligare något som skiljer autobromssystem åt är på vad och hur de detekterar. Väldigt förenklat: De enkla systemen pejlar av framåt och är inriktade främst på att undvika krock mot framförvarande fordon. De mer avancerade systemen har mer avancerad programmering, sensorer och processorer. Dessa system kan detektera fotgängare, cyklister med mera som rör sig kring bilen och riskerar att komma i kollisionskurs. Ofta detekterar systemet först med ljud och ljussignal till föraren för att straxt därefter slå på autobromsarna om föraren inte ingriper eller hotet hamnar utanför kollisionsområdet.

Tidningen Auto Motor & Sport har gjort en liten test med olika bilar som har autobroms vilket var mycket intressant. De höll upp ett tygskynke och lät bilen åka mot detta för att se hur bilen reagerade. Resultatet:

Volvo V70: Stannar i 30 km/h helt innan skynket.

Volkswagen Passat: Reagerar inte alls på skynket. VW kommenterar detta med att bilen endast var utrustad med det enklare systemet anpassat för att reagera på fordon, då skynket inte var av metall så är det troligen detta  orsaken till sämre respons. Passat kan även utrustas med det mer avancerade Safe-Tech paketet som innehåller fotgängarskydd och då skulle den troligen reagerat.

Ford Modeo: Varnar föraren med ljus och ljud men stannar inte, stannar gör den först vid 10 km/h. Ford kommenterar är lika som för Volkswagen, bilen har det enklare systemet som inte är gjort för att reagera på ett skynke. Även Mondeo kan fås med det mer avancerade systemet kallat lidarsystemet som då bör reagera på skynket.

BMW 320d: Reagerar inte alls på skynket. BMW kommenterar inte orsaken till att bilen inte stannar utan behöver undersöka detta mer noggrant först.

Autobroms finns alltså i flera varianter och det ligger mycket med programmering bakom dessaa, speciellt de mer avancerade fotgängardetektionsystemen. Volvo kan dock fastställas att deras stora satsningar på trafiksäkerhet genom åren inte bara är snack, Volvo är verkligen i världsklass avseende autobroms.

AMS testade systemet i nr 26, 2014

Exit mobile version