Site icon Bytabil.net

Bränslesnål eller körglad bil? Hur tänker man när man ska byta bil?

Ska du byta bil? vet du inte vad du vill byta till? Funderar du på att välja mellan bränslesnål bil eller kraftfull bil? Kanske vill du ha båda och?

Bäst i test för en bil, kan man då utse detta? Just nu ligger det väldigt mycket fokus på bränslesnåla bilar. De flesta bilköpare idag efterfrågar bilar som drar lite bränsle och biltillverkarna följer därmed denna trend. Till och med tillverkare som BMW går ner i motorstorlekar för att bemöta kundernas önskemål.

Biltillverkarna blir allt bättre på att optimera sina motorer. Ett exempel är Volvo som i sin nya D4 diesel lyckats gå ner i motorstorlek samt bränsleförbrukning samtidigt som de ändå ökar prestandan i bilen.

Men ovanstående bil är inte den bränslesnålaste förstås, för då är det de små och ”tråkiga” bilarna som gäller. Dessutom så är det också svårt att kombinera sportig prestanda och bra komfort. Sportig prestanda kräver hård fjädring och lågprofildäck. Komfort vill ha mjuk fjädring och tjocka däck. Renault Clio RS är en bil som lyckats med sportig kaross och fjädring, 200 hk och ändå relativt komfortabel, för den som får plats, Clio är trots allt en liten bil. Men det Renault har lyckats med är lagom avvägda säten, de är lagom mjuka vilket kompenserar en del för den hårda fjädringen. Bilen är förstås inte lika komfortabel som en Volvo V70 eller Hyundai i40.

Det finns alltså bilar som kan få till attraktiva kompromisser, men det bästa av alla världar går fortfarande inte att kombinera fullt ut i en och samma bil. Vill man ha den mesta komfortabla bilen, den bränslesnålaste, den sportigaste, ja då måste man välja egenskap och släppa de andra.

Exit mobile version