Site icon Bytabil.net

Blir det verkligen enbart elbilar från 2035?

Kommer förbudet mot att sälja annat än nya elbilar från 2035 verkligen träda ikraft?

Målet har länge varit klart men nu kommer det rapporter om att vissa i politiska positioner börjar tveka med att införa förbud mot nyförsäljning av annat än elbilar från 2035. Man börjar se problem med omställningarna och att 2035 känns allt närmare i tiden och att en oväntad elkris har uppstått. Därav börjar vissa tveka och funderar på om man verkligen ska ha helt förbud mot fossildrivna bilar. Några funderar på om man kanske ska tillåta förbränningsmotorer i kombination med batterier, alltså hybridvarianter.

Kommer elnätet klara denna påfrestning om alla kör elbilar? kommer vi att kunna producera så mycket el som behövs? Det är några av frågeställningarna som nu uppstår. Ena sidan utvecklas tekniken och elbilar som kan laddas med allt högre effekt. Men allt fler som vill sätta upp snabbladdare för avslag på grund av att elnätet inte kan leverera så mycket ström till så många stationer inom samma område samtidigt.

Miljömässigt har man sett att redan nu så har påverkan till det bättre skett. Men som sagt behovet av att transportera sig är stort och det är inte helt problemfritt om alla nya bilar måste vara elbilar. Toyota och Huyndai har sedan länge sagt att de tror mer på vätgas som långsiktig lösning.

Alla vill sannolikt ha en bra miljö och bidra så lite som möjligt till negativ miljöpåverkan. Men frågan är hur det blir i praktiken om alla inte kommer kunna ladda bilarna och åka så mycket som de vill och är vana vid idag. Kommer elpriserna stiga skyhögt, eller kommer man hitta någon annan form av reglering? Kanske kommer det bli enormt exklusivt och få förunnat att kunna färdas i eget fordon? Kommer bensinen fortsätta som alternativt drivmedel? Frågorna är många och elen är begränsad.

Vad tror du om framtiden och vad nya bilar kommer att drivas av?

Exit mobile version