Site icon Bytabil.net

Bilsamlingar att drömma om

Det finns bilar, och så finns det bilar. Några lyckliga få har utrymmet, möjligheten – och plånboken – att köpa bilar för nöjets skull. De behöver inte tänka på att de måste ha en bil som de kan köra fram och tillbaka från arbetet. 

Bilsamlande är ett intresse som delas av många människor. Däremot kan det skilja sig i både klass, årgång och märke. Vad en bilsamlare har i sitt garage kan vara långt ifrån vad en annan samlare har. Trots det kan samlingarna vara lika imponerande.


Källa: Unsplash

Formel 1-förarnas egna bilar

Vilka förväntar man sig ska samla på bilar om inte racerförarna själva. Den nuvarande och flerfaldiga världsmästaren Lewis Hamilton, som kör för Mercedes, har en unik bilsamling. I hans garage hittas mer än enbart Mercedes-bilar. Han har bland annat en Shelby Mustang, en Pagani Zonda 760 och faktiskt en LaFerrari. 

Fernando Alonso, som nyligen kom tillbaka från sin pension för att börja köra för Renault igen, delar Hamiltons intresse. En av hans finaste bilar är en Ferrari som är uppkallad efter honom själv, nämligen en Ferrari 599 GTB – Fernando Alonso Edition. Det finns 40 limited edition-versioner av 599 GTB. Var och en av dem hyllar en förare eller specifik motorsporthändelse. Alonsos nya kontrakt sträcker sig över 2021 och eventuellt längre. Enligt spelbolagen som har odds och live odds på motorsport är Alonso favoriten över stallkollegan, Esteban Ocon, att ta säsongens bästa slutplacering. Oddset för det är 1.72 mot 2.00. 

Kungliga lyxbilar

Sveriges Kung Carl den XVI Gustav har många intressen och bilar är ett av dem. Han har byggt upp sin samling sedan han var kronprins och intresset har inte svalnat. I 74-årspresent till sig själv köpte han en BMW M8 Competition. Motorn var en V8 dubbelturbo. BMW är ett av hans favoritmärken men han har även Ferraris, porschar och ett antal Ford Mustanger. Favoritbilen verkar vara en Ferrari 599 GTB, vilken han ofta ses köra själv. Däremot har hovet gått mot grönare tider och sagt att alla medlemmar av kungafamiljen ska köra el eller hybrid. Det här är något som flera andra kungafamiljer har börjat att göra. Kronprins Haakon av Norge var den första i landet som köpte en Tesla. Kronprins Charles av Storbritannien, såväl som hans son Prins Harry, kör båda runt i en Jaguar E-type, som har konverterats till en elbil. 

Lenos veteransamling

Om man ska titta på bilsamlingar efter pris måste man nämna den före detta programledaren, Jay Lenos, bilsamling. Han har drygt 200 bilar i sin samling som är värd uppemot en halv miljard kronor. I hans garage står bland annat en McLaren F1 och en Fiat 500 Topolino. Det finns en Saab 93 med en tvåtaktsmotor från 1958 som direktimporterades från Sverige. Bilen har ett sentimentalt värde för Leno, eftersom det var en modell som han körde runt i under gymnasietiden. Som om det inte vore nog har amerikanen även 150 motorcyklar i sitt garage. 

En bilsamling kan byggas upp på flera olika sätt. Den kan bestå av veteranbilar, touringbilar eller helt enkelt, bilar som samlaren tycker om. Det finns inga rätt eller fel.

Exit mobile version