Site icon Bytabil.net

Bensinsnåla bilar

Sedan många år tillbaka har bensinpriset stigit kraftigt och vi tycker hela tiden att bensinpriset är för högt. Många tycker att de har bilar som drar för mycket bensin. Fler och fler vill därför sälja bilen och byta bil till en mer bränslesnål bil.

Vad är det då som gör bilen bränslesnål och vilka bilar ska man satsa på?

Faktorer som styr över bilens bränsleförbrukning:

Klassiskt:
Motorn och transmissionen. Här vill man ha så låga förluster som möjligt. Man vill ta tillvara på så mycket energi som möjligt från att bränslet sprutas in i motorn till att energin kommer ut genom däcken till vägen. Bensinmotorn har funnits så pass länge att alla bilmärken kommit långt på dessa bitar.

Vikt:
Ju mindre bilen väger desto mindre vikt som ska transporteras vilket drar mindre bränsle. Bl.a. har man börjat bygga motorer i aluminium för lägre vikt.

Aerodynamik:
Luftmotståndet. Ju högre fart desto viktigare blir luftmotståndet. Här jobbar biltillverkarna fortfarande aktivt. Det är inte lätt att skapa en kaross med lågt luftmotstånd samtidigt som bilen ska uppfylla en rad praktiska funktioner, så som att transportera oss människor med bagage. Detta är troligen också en av anledningarna varför bilarna blir mer och mer lika varandra i designen, tycker jag i alla fall.

Senaste tekniken:
Jag har redan ganska nyligen tagit upp dessa bitar separat, men sammanfattar här.

Downsizing:
Mindre cylindervolym i motorn i kombination med turbo. Ford har nyligen släppt bilar med 3-cylindriga 1.0l motorer, kallade Ecoboost. turbotekniken är en bränslesnål teknik för att höja effekten i motorn. Tidigare använde man Turbo för att göra snabbare och sportiga bilar, ofta på serietillverkade vanliga motorer. Men nu använder man turbotekniken för att skapa så bränslesnåla bilar som möjligt utan att de har högre effekt än normalbilen.

Avstängningbara cylindrar:
Volkswagen koncernen har göra motorer med avstängningsbara cylindrar. På så sätt kan man få hög effekt ur motorn när man behöver och under normal körning så stängs två cylindrar av och bilen går bara på de två resterande cylindrarna (Finns även för större motorer ön 4-cylindriga). Audi A3 kommer i höst att kunna köpas med denna motor. Även Volkswagen Polo kommer kan köpas med sådan motor. Säkerligen kan snart även de flesta bilar i Volkswagen koncernen fås med denna typ av motor.

Körstilen:
Körstilen påverkar bränsleförbrukningen. Speciellt med downsizingmotorer och de med avstängningsbara cylindrar, där spelar din körstil ännu mera roll. Ecodriving är sättet att köra bilen bensinsnålt. Det finns kurser för detta, vilket jag själv faktiskt gått på. Rekommenderas även om det krävs rejält med disciplin för att sen ändra den egna körstilen som är ofta väl inarbetad. Jag kommer att återkomma till Ecodriving i kommande inlägg.

Summerat för bränslesnål bil:

 

Exit mobile version