Site icon Bytabil.net

Bättre bilekonomi: Se över alla kostnader!

Se över alla bilens kostnader och spara pengar!

En bil kostar mycket pengar att äga och det finns många ekonomiska poster avseende den totala bilekonomin under ägartiden. Genom att synliggöra alla kostnader och identifiera dessa så skapas möjligheter till en bättre ekonomi. Ju tidigare du är medveten om detta desto mer kan du spara. Börja därför redan innan bilköpet och tänk på att även många små kostnader kan bli stora besparingar om du lyckas pressar ner dem.

Vanliga bilkostnader:

Bilköpet

Hur kan du pressa priset för bilköpet? Det finns inte alls så mycket att göra när det gäller nybilsköp som man kan tro. Här handlar det främst om två olika rabatter, kampanjerbjudande och rabatt på hela köpet. Observera att dessa två sällan kombineras. Det vanligaste uppläggen är att företag erbjuds en fast rabatt på den ordinarie prislistan, detta sker sällan för privatpersoner och då i avsevärt mindre procentuell rabatt. För privatpersoner är det istället erbjudanden och kampanjer som gäller. Det är därför extra viktigt att den kampanj som är aktuell passar dig bra. Här är det lätt att du köper en bil som har annan utrustning än den du egentligen vill ha. Då riskerar du att du ändå betalar mer än du tänkt. Var därför inte allt för låst till ett enda bilmärke. Ju fler alternativa bilmärken samt bilvarianter du kan tänka dig desto bättre förutsättningar till ett bilköp som passar just dig.

Måste du ha en så stor bil? Många klarar sig med en mindre bil än man vill tro, glöm inte att baksätet hos nästan alla bilar kan fällas ner. Hur många tänker inte ”Lika bra att köpa en lite större bil för säkerhets skull”. Men då är sannolikheten stor att bilen både kostar mer och drar mer bränsle vilket ger ett dyrare bilägande i längden. Kanske kan du låna, hyra eller betala för hemkörning om tillfällena är få där du behöver en större bil.

Fundera också innan bilköpet vad din kommande bil ”måste ha” samt vad du ”önskar att bilen har”, samt inte minst vad du klarar dig utan. På detta sätt synliggör du dina behov och ökar chanserna till ett vettigt bilköp. Det är nämligen lätt att bli bortkollrad bland blänkande bilar och trevliga bilförsäljare. Be att få ett utkast från bilhandlaren att ta med hem för att tänka över en extra gång innan du bestämmer dig.

Vid köp av begagnad bil så använd internet. Jämför likvärdiga bilar som finns till salu och få en bredare uppskattning vad som är rätt pris för bilen som du är intresserad av.

Billån

Vid köp av en nyare bil så nyttjar de flesta någon form av billån. Bilhandlarna erbjuder detta i de flesta fall, räntorna kan dock skilja. Vid köp av begagnad bil från annan privatperson så får du dock ordna med bilfinansieringen själv. När det gäller lån till bilköp så finns det idag extrahjälp att få tack vare internet och dagens IT-teknik. Det finns kostnadsfria tjänster som kopplar ihop lånegivare och bilköpare, bilköparen får dessutom i förväg flera erbjudanden att ta ställning till och kan välja det som känns bäst. Idag finns chansen till bättre räntor och villkor som aldrig funnits tidigare. Det blir därmed låntagarens marknad vilket förändrar förutsättningarna rejält. Denna typ av internettjänst kallas vanligen för låneförmedling. Jag tog kontakt med låneförmedlaren Advisa för att förstå bättre hur tjänsten fungerar. Advisa förklarade att du snabbt, gratis och utan att binda dig till något kan jämföra erbjudanden på upp till 500 000 kr från upp till ett 20-tal långivare. Endast en kreditupplysning tas på dig som samtliga långivare kopplade till tjänsten tar del av. Efter att ha skickat in ansökan så har du inom ett dygn klart för dig vilken ränta du kan få på ett lån till bil. Tänk på att detta ibland kan kallas för privatlån och inte alltid billån. Ju mer engagerad du är desto bättre chans har du till en bättre bilfinansiering.

Bränsleförbrukning

Mindre bränsle sparar pengar. Kort och enkelt! Leta efter bränslesnåla bilar men glöm inte att ställa detta mot bilens inköpspris också. En dieselbil kostar oftast mer än en bensinbil likaså elbilar och hybrider. Kör du långt och bilen är stor och tung är det ofta lönsamt med diesel, i andra fall kanske det inte är det. Räkna på hur många mil du kör per år samt hur många mil du tror att du kommer köra bilen under din ägandetid. Småbilar drar mindre bränsle då dessa väger mindre. En låg bil drar mindre bränsle om du kör mycket på motorväg i högre hastighet då vindmotståndet kostar mer pengar än du kan tro. Något att tänka på i dagens tider när stora höga SUV:ar är så populära!

Bilservice

Var servar du bilen? När garantin gäller känns det oftast tryggt att serva hos märkesverkstaden men enligt EU lag får inte biltillverkarna kräva detta för att bilens garanti ska gälla. Du har rätt att serva hos annan verkstad så länge servicen sker enligt biltillverkarens specifikationer och att du får detta dokumenterat. Det finns många alternativa bilverkstäder som erbjuder godkänd bilservice med dokumentation.

Underhåll

Enklare underhåll kan du sannolikt göra själv. Byta däck, torkarblad, städning och lite till. Det är bekvämt att lämna ifrån sig bilen även för småsaker som detta men det kostar. Missa inte att det nu börjar dyka upp biltvättar med högtrycksspoling som du själv tvättar din bil med. Här tvättar du ofta bilen till en bråkdel av vad en automattvätt kostar. Speciellt om bilen inte är jättesmutsig.

Exit mobile version