Site icon Bytabil.net

Bästa sommarcabben, vilken cabriolet är bäst?

Välja bästa cabriolet till sommaren – Köpa cab i Sverige

Vem vill inte ha en sommarcab? Vilken är den bästa cabriolet-bilen att köpa? Vad ska man tänka på när man köper en cabriolet? Är det någon mening att ha en cabriolet i Sverige? Hur många dagar kan man köra en cabriolet i Sverige? Det finns många detaljer och frågor när det gäller att köpa och äga en cabriolet i Sverige, för hur många gånger har inte man hört att ”en cabriolet är meningslöst att ha i Sverige då man bara har glädje av den några få dagar per år”?

Man kan visst köra cabriolet i Sverige, och dessutom många av årets dagar om man har rätt bil! Vill man sälja bilar så är det bara att anpassa sig till kundernas krav och möta folks efterfrågan vilket flera biltillverkare tagit till sig och anpassat sina cabriolet bilar efter. Värme och vindavvisning är två viktiga faktorer, ju bättre dessa fungerar desto fler dagar om året kan man köra nedcabbat i Sverige.

Vindavvisning: Ju mer vindstilla det är i bilen desto bättre är det, speciellt när det är svalat ute. En vindavvisare placerad direkt bakom framstolarna är ett måste om det ska bli riktigt vindstilla i bilen. De flesta nya cabbarna har detta, som standard eller tillval. Är det tillval så köp det! Vindavvisaren är en nätvägg som placeras bakom framstolarna och når straxt ovanför huvudhöjd. Detta gör att det blir mindre turbulens i bilen och vinden passerar bättre över och förbi bilen. För bästa effekt så kan man även köra med sidorutorna uppe. Detta ger förvisso mindre öppen känsla men du kan köra i lägre temperatur och det dämpar dessutom vägbullret på motorvägen som kan bli väldigt högt. Det är svårt att få fungerande vindavisning för större bilar och räkna med att nedcabbat åker man bäst med upp till två personer, tvåsitsiga cabrioletbilar har därför bästa förutsättningarna.

Åka många i öppen bil: Som just nämnt så att åka fler än två i öppen bil är svårt, speciellt i Sverige. Detta kräver extremt bra vindavvisning över hela bilen vilket de flesta inte har, eller så måste det vara extremt varmt ute och hastigheten inte för hög. Hos de flesta cabbar så får man ändå ha stängt tak när man åker fler än två i bilen, det blir ofta för blåsigt och kallt i baksätet.

Mercedes har några större cabbar som fungerar bra även för baksätespassagerare, exempelvis E400 som har bra vindavvisning som sitter placerat bakom baksätet i kombination med en extra vindavvisare som fälls ut ovanför framrutan. Framför allt så med sidorutorna uppfällda så fungerar detta imponerande bra och det ska vara en tillverkare som Mercedes för att lyckas med detta! Tänker man istället bara på sig själv och max en till så är det fortfarande de mindre bilarna och max två personer i bilen som fungerar bäst.

Värme: Lär dig använda värmereglagen, och ös på! Vi bor i Sverige och tropikhetta råder inte ofta. Rikta luftutblåsen på händer och kropp och ha kraftig värme på. Kombinera detta med stolsvärmen, japp även på sommarn! Du kommer också få reglera värmen beroende på hastighet, ju högre fart desto mer värme. Det är när du får kläm på detta och i kombination med bra vindavvisning som du inser att det går att köra nedcabbat i Sverige i temperaturer ned mot 10 grader.

Skydda nacken: Köp en snygg scarf och ha i bilen, även till dina medpassagerare. Även om du har bra vindavvisning så blir det lite dragit bakom nacken. Undvik nackspärr och ha en scarf. Mercedes har dessutom i vissa bilar möjlighet att få Airscarf. Airscarf systemet har varmluftsutblås i nackstöden som riktas direkt mot din nacke och kan ställas i 3 nivåer.
Säkerhetsnot: En scarf ska inte vara för lång och riskera att fladdra ut och fastna i något utanför bilen när man kör.

Automatiskt fällbart tak: Att smidigt kunna fälla upp och ned taket är bekvämt, nyare cabrioletbilar har ofta automatisk fällning av tak. Ju snabbare, desto bättre. Hos flera bilar måste du stå stilla vid manövern. Några bilar kan fälla taket i farten, oftast bara i långsam hastighet men senaste Volkswagen Beetle funkar i upp till 50 km/h och Mercedes har vissa bilar som funkar i upp till 60 km/h. Det är helt fantastiskt att kunna fälla taket i bilen under bilfärden och mitt i stadstrafiken utan att stanna.

Regn: Har du råkat ut för ett plötsligt hällregn på motorvägen? Och skrattat när någon stackare med öppet tak kommer farande och har 5 kilometer kvar till nästa avfart. Nästa gång, gör inte det! Har cabben bra vindavvisning så blir det knappt blött i bilen alls vid körning i hög hastighet, regnet trycks förbi över bilen. Du hinner åka till nästa avfart för att fälla ned taket utan att bli genomblöt, endast några droppar brukar komma på kläderna.

Buller i bilen: Många säger att en cabriolet är mycket bullrigare, det finns viss sanning i detta. Men i de flesta nya cabriolet bilar är det ingen större skillnad. De nya moderna cabbarna har mjukt innertak som alla andra bilar och tygtaket isolerar inte sämre än plåttak. Delningsmekaniken hos öppningsbara tak ger mera springor som kan släppa igenom något mer ljud, men ofta knappt märkbart och det är framför allt INTE ett argument för att undvika köpa en cab.

Praktiskt nyttjande: Fällbart tak tar plats. En cabriolet har i de flesta fall ett jättelitet lastutrymme och bara plats för två i baksätet, i de fall det finns ett baksäte. Mercedes har bilar som har ett fällbart skydd i lastutrymmet, nedfällt så är lastutrymmet mindre och taket kan fällas ned. Med skyddet uppfällt så är lastutrymmet större men bilen måste köras med uppfällt tak. En cabriolet blir aldrig en familjebil, och inte heller en laståsna till landet.

Den rätta känslan: När du väljer cabriolet så är känslan viktig, bilen ska kännas rätt för dig.
Här är några exempel på nyare cabriolet bilar att köpa:

BMW Z4 2019, En modern 2-sitsig cabriolet med bra baklucka och automatisk samt snabb fällning av tak. Körkänslan är i absolut topp och är en av de bästa cabbarna på marknaden! Z4 2019 är större än många 2-sitsiga cabbar vilket gör den rymlig och komfortabel. Svaghet: Bakhjulsdriven (på sommaren spelar det ingen roll dock), bullrig, hård fjädring. Läs vår test här

Mercedes E-klass cabriolet, lyxig, komfortabel och bra för upp till fyra personer. Styrkor: En glidarbil med bästa komfort och möjlighet till exklusiva materialinslag. Svagheter. Dyr att köpa. Läs vår test här  Mercedes vet hur man ska designa en cabrioletbil, speciellt när bilen har baksäte. Baksätet får ofta extra turbulens som kan upplevas obehagligt och gör att taket ofta behålls på istället. Mercedes har inslag i bilen för att undvika. detta och även göra det behagligt för baksätespassagerarna att njuta av en biltur under bar himmel.

Volkswagen Beetle, charmig design och ligger bra i pris. Snabb takfällning och upp till fyra kan åka i bilen. Styrkor: Designen, priset, takfällningen. Svagheter: Egentligen inga, men Volkswagen har haft en del problem med kamkedjorna hos flertalet motorer som även sitter i senaste generationen av Beetle. En cabriolet vårdas ofta väl och hålls i liv länge, frågan är bara om dessa motorer gör det också. Måste servas väl och i mycket god tid innan serviceintervallet går ut. Läs vår test av VW Beetle Cab Dune här, vi har även testat Volkswagen Beetle Cabriolet GT som du kan läsa om här

Mercedes C-klass cabriolet. Mycket lik E-klass, komfort och lyx i topp men dyr att köpa. Läs vår test av C43 Cabriolet här  Mercedes C-klass cablriolet styrka är även den lyxig känsla och att den rymmer upp till fyra personer..

Mini cabriolet, liten bil med charmig design och den rätta känslan! Toppencab där fyra kan åka med, men i baksätet är det mycket trångt och blåsigt om taket är nedfällt. Körkänslan är riktigt bra. Styrkor: Rolig att köra, bra komfort i framstolar och retrodesignen, Svagheter: Inga större, men lastutrymmet är knappt större än en brevlåda. Läs vår test av Mini cabriolet här

BMW-2-serie cabriolet. Körglädjen är super hos denna bil och den känns inte för stor och vräkig. Det finns baksäte men det är trångt och med öppet tak så blir det blåsigt. Läs mer om BMW 2-serie cab här

Mazda MX-5 RF, den mest klassiska cabben som finns! Hyllad för sin körkänsla och vi håller med. Den ligger bra på vägen och är rolig att köra. Ljudet från avgassystemet är sportigt utan att det blir för mycket. Den senaste modellen finns med klassiskt tygtak och i RF-version som syns på bilden nedan, då är det plåttak som fälls automatiskt men fortfarande så är bakrutan kvar. Så kallad Targa-variant. Det finns ett stort lastutrymmet, i cabrioletmått alltså men i kupén kan knappt mer än en tandborste förvaras. Bilen är relativt billig och du kan gott välja en motorsvagare version, prestanda är inte det viktiga med MX5! Styrkor: Körglädje och priset, Svagheter: Trång och enkel inredning. Läs vår test här.

Mazda MX-5 med tygtak

Mazda MX-5 Classic Cab är en modell som nu funnits i 30 år. Vi testade nyligen 30 års jubileumsutgåvan med tygtak. Taket är manuellt och kan inte fällas när man kör då sikten måsta tar bort från vägen, det går dock på några få sekunder att fälla när man sitter i bilen. Avgassystemet hos denna 184 hk version är tyst jämfört med tidigare RF version vi provat. Körkänslan är i topp och bilen är prisvärd med det mesta som behövs redan som standard. Svagheten är att den är bullrig när taket är på samt långa personer kan få problem då bilen är liten, finns ej med automatväxel. Läs vär test av Mazda MX-5 2019 här

Mazda MX-5 cabriolet

Mercedes SLC 300. En tvåsitsig Merca-cab är något av de bästa du kan ha. Känslan och komforten är bäst. En cabriolet är trots allt bäst för två personer och varför då köpa plats för fler? Utbudet från Mercedes är stort och dessa har funnits länge. Du kan hitta billiga begagnade, och svindyra nya. Allt beroende på vilken modell och vilken motor du väljer. Kom ihåg att motorprestanda inte är det viktigaste hos en cabriolet och Mercedes har ändå ingen bil som inte klarar av omkörningar på landsväg. Styrkor: Körkänsla, komfort, exklusiv känsla. Svaghet: Priset. Läs mer om SLC 300 här

Nedan, en lyxig och vräkig 2-sitsig Merca cab, SL500.
Mercedes SL500 är kanske den optimala cabben? extremt dyr att köpa. Det är en toppenbil kan vi intyga och prislappen är därefter, läs vår test av Mercedes SL-500 här. Styrkan hos SL500 är komforten, det är en fantastik glidarbil samtidigt som det finns muskler i motorn för den som även gillar det. Skrev vi ovanför att SLC300 är bäst? det var kanske inte helt sant eftersom SL500 faktiskt trots allt slår SLC300 på några punkter. Stolarna i SL500 är rymliga och komforten är fantastisk liksom känslan av att köra en Mercedes SL500 en solig sommardag på landsvägarna i Sverige.

Summerat:

En cabriolet blir aldrig en praktiskt bil. Viktigaste egenskaperna är komfort, körkänsla och att den tilltalar dig designmässigt. Med bra värme och vindavvisning kan en cab köras i temperatur från 10 grader och uppåt i Sverige, om bilägaren har den rätta viljan! En cabriolet funkar bäst för två vid nedcabbad körning. Baksätet är trångt hos de cabbar som har detta. Prestanda kommer längre ned på prioritetslistan och komfort går före motor. Automatisk takfällning ökar smidigheten och spontant användande, extra bra om taket även kan fällas när du kör. Automatväxel ökar komforten och speciellt glidarkänslan vid nedcabbad stadskörning. Var inte orolig för regn, du hinner till nästa avfart utan att bli skyblöt!

Exit mobile version