Site icon Bytabil.net

Autoconcept nekar skadeersättning: Mini Cooper D 2015 – Allvarligt fel uppstod, Trygg Hansa tog hand om det

Mini Cooper D 2015 remspännare trasig. Autoconcept nekar skadan medan Trygg Hansa godkänner.

Begagnat rapport från min Mini Cooper D 2015 som fått ett fel och gått sönder med risk för totalt stillastående bil längs vägen och bärgning.

Vid ordinarie service av min Mini Cooper D som nu är ca 5 år och gått runt 8000 mil så hittade mekanikern ett alvarligt fel. Jag blev uppringd och informerad om felet. Felet var att remspännaren hade på något sätt gått sönder och satt snett. Detta gjorde att generator-remmen (Inte kamremmen, denna bil har kamkedja) nu slets kraftigt och höll på att trasas sönder. När som helst skulle den gå av sa mekanikerna som rådde mig att inte köra en meter till med bilen. Så min Mini Cooper D fick stå kvar några dagar extra hos verkstaden.

Detta är ett fel som normalt kostar ca 16 000 kronor att laga hos denna märkesverkstad. De frågade om jag hade någon försäkring vilket jag har, faktiskt 2 stycken. Jag hade först en så kallad begagnadbilförsäkring hos Autocontcept av den bästa varianten Guld+ som enligt min bilhandlare som jag köpt bilen begagnad hos skulle täcka i stort sett allt förutom mediasystemet. Försäkringen hos Autoconcept kostade 5000 kronor och skulle räcka i 2 år. Lite senare när jag hade tid att kolla igenom faktabladet från Autoconcept insåg jag att det mest även täcks av min helförsäkring och motorskade garantin. Dessutom hade även denna försäkring även en viss självrisk på 1000 kronor. Så denna var lite onödig att teckna kändes det som i efterhand.

Nu hade då skadan ändå uppstått och jag informerade verkstaden att jag först hade extraförsäkring hos Autoconcept. Mini mekanikern sa då till mig att jag skulle inte räkna med att de tog kostnaden för denna skada ”De tar typ 5% av alla skador som vi anmäler till dem och vi kallar dem för ett bluffföretag här internt, det enda detta företag är bra på är att de svarar väldigt snabbt” (med sitt normala nekande av skada). Det är många av våra kunder som är besvikna över detta företag tillägger mekanikern. Även i mitt fall så svarar Autoconcept snabbt redan under samma dag och nekar att ersätta reparation av skadan. Jag frågar verkstaden om jag själv kunde ha orsakat denna skada, dvs att den berodde på utomstående faktorer men mekanikern sa ”Nej, jag kan inte se att du på något sätt genom din körning kunnat orsakat denna skada”. Jag frågar om detta är ett vanligt fel för min Mini Cooper D 2015 och något jag bör ha koll på framöver, mekanikern säger att det inte är ett vanligt fel utan jag har bara haft otur i detta fall.

Jag går inte in på om Autoconcept på något sätt lurar sina konsumenter och jag gissar att de har finstilta villkor som frikänner dem så att de inte alls kan klassas som ett bluff företag. Tvärtom är jag övertygad om att de uppfyller sina villkor men jag är istället inte helt övertygad om vi bilkonsumenter är i något större behov av denna försäkring. Jag vet inte heller om det är flera konsumenter eller verkstäder som har samma uppfattning. Därav vill jag inte på något sätt utpeka Autoconcapt i denna artikel som ett bluff-företag som erbjuder bluff försäkringar. Du som konsument kan ringa till flera verkstäder och kolla vad deras erfarenhet är av Autoconcepts bilförsäkringar, ring då märkesverkstäderna i första hand då de som tecknar denna försäkring ofta är köpare av nyare begagnade bilar med bra helförsäkring som därför hamnar hos märkesverkstaden. När jag googlar lite så kommer flera inslag upp med missnöjda konsumenter främst från olika bilforum.

Det ljusa i denna historia är Trygg Hansa som dock tog lite längre tid på sig att svara verkstaden men de godkände skadan inom helförsäkringens motorskadegaranti. Självrisken är beroende på hur gammal bilen är och hur långt den gått. I mitt fall, 5 år och 8000 mil så blev det 5000 kronor. Därav så påbörjas reparationen och jag får tillbaka min bil några dagar senare. Jag har bara positiva erfarenheter hittils av Trygg Hansa som bilförsäkring, de är några kronor dyrare men försäkringen täcker lite mer också vid jämförelse. Så ta gärna tid på dig när du ser över din bilförsäkring och jämför innehållet och inte minst miltalsgränserna om du kör mycket.

Exit mobile version